If you have not already, we suggest setting your Plex username to something else rather than email which is displayed on your posts in forum. You can change the username at https://app.plex.tv/desktop#!/account
Welcome to our forums! Please take a few moments to read through our Community Guidelines (also conveniently linked in the header at the top of each page). There, you'll find guidelines on conduct, tips on getting the help you may be searching for, and more!

Tytuły, opisy i okładki w Plex - opis jak to poprawnie robić aby wszystko działało

patrick-irlpatrick-irl Posts: 119Members ✭✭
edited March 17 in Polski

Co zrobić, jeśli PMS nie znalazł naszego tytułu(filmu) w bazie Freebase/The Movie Database/FilmWeb i wyświetla się na liście filmów jako nieznany? - dzieje się tak często dlatego, że dany plik z filmem ma inną nazwę lub jest źle zapisana w folderze źródłowym(docelowym) i Plex nie potrafi dopasować tytułu do bazy z której korzystamy. Prawidłowo powinno być zapisany w kolejności:
Tytuł (rok produkcji)
Co więc zrobić?
Klikasz na swój film, po prawej u góry ekranu masz menu w poziomie klikasz kropeczki - WIĘCEJ (druga ikonka od prawej) i wybierasz "dopasuj/naprawa dopasowania" i w zależności czy znalazł Wam wasz tytuł na liście to po prostu wybieracie prawidłowy, a jeśli nie to następnie klikacie "Opcje wyszukiwania" i próbujecie znaleźć wasz film używając tej wyszukiwarki wpisując poszczególne frazy... i zatwierdzasz "szukaj". Jak wasz film znajdzie się na liście to klikacie na niego i PMS pobierze do niego opis, plakat itp. Lub sposób drugi, wchodzisz do folderu z filmem zmieniasz nazwę filmu i folderu i powinno pójść bez problemu. Tak samo oczywiście robimy też z serialami itd.
Ważne jest też, aby zwrócić uwagę do jakiej biblioteki wrzucasz dany katalog ze swoimi zasobami. Np. Filmy = Movie(Filmy), Seriale = TVShow(Programy TV), Muzyka = Music(Muzyka), Zdjęcia = Photos(Zdjęcia), Prywatne filmy = HomeVideo(Domowe wideo). Gdzie np Seriale powinny być w kolejności:
Tytuł serialu [folder główny], Sezon nr (rok produkcji) [podfolder] czyli np. Serial The Walking Dead musi być zapisany:
The Walking Dead [folder główny]
Sezon 1 (2012) [podfolder]
Sezon 2 (2013) [podfolder]
Sezon 3 (2014) [podfolder]
itd., to tylko przykład.
Ponieważ od tego zależy, też jak PMS przyporządkuje ci twoje filmy i seriale itp.

To taki krótki opis dla początkujących. Komu pomógł łapka w górę ;) Zwracam na to uwagę, bo wymieniłem się ostatnio z kolegą biblioteką i miał taki bałagan, że nie wiedziałem co klikać aby coś obejrzeć. Chaos po prostu. Jak coś piszcie to pomogę jeśli były by jakieś pytania.

My Server: Dell power edge t310
na sprzedaż: forums.plex.tv/discussion/278140/server-dell-t310-na-sprzedaz#latest
procek: Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz
płyta: Dell 02P9X9
ram: 8GB (max 32Gb)
system linux Ubuntu Server 14.04.3 LTS
Net 360/36Mb
Plex zawsze uaktualniony do najnowszej wersji :)
ehomeserver.net

Comments

  • Bartlomiej BaraniecBartlomiej Baraniec Posts: 1,949Members, Plex Pass Plex Pass

    Od siebie dodam, że polski FilmWeb niestety oferuje trochę mniej detali od angielskich odpowiedników.
    Generalnie Plex radzi sobie naprawdę dobrze, u mnie zdażyły się do tej pory 2 problemy z filmami.
    Podstawa sukcesu jak pisał OP to poprawne nazewnictwo i warto przeczytać również ten artykuł
    Warto też dodać, że każda biblioteka może korzystać z innego agenta.

  • michalborowczykmichalborowczyk Posts: 30Members Plex Pass

    A co jeśli ja mam zainstalowaną najnowszą wersję serwera plex i pod wspomnianymi trzema kropeczkami nie mam do wyboru"dopasuj/popraw nieprawidłowe dopasowanie"??

    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam : )

  • patrick-irlpatrick-irl Posts: 119Members ✭✭

    @michalborowczyk napisz mi jaką masz wersje PMS, na jakim systemie masz plexa i jak możesz poproszę o screena lub zdj.
    Mam najnowszego plexa i u mnie jest. Podeślij screena. Pomożemy.

    My Server: Dell power edge t310
    na sprzedaż: forums.plex.tv/discussion/278140/server-dell-t310-na-sprzedaz#latest
    procek: Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz
    płyta: Dell 02P9X9
    ram: 8GB (max 32Gb)
    system linux Ubuntu Server 14.04.3 LTS
    Net 360/36Mb
    Plex zawsze uaktualniony do najnowszej wersji :)
    ehomeserver.net

  • michalborowczykmichalborowczyk Posts: 30Members Plex Pass

    Dziękuję za tak szybki odzew : ) PMSa mam zainstalowanego na QNAP TS-251 w wersji PlexMediaServer_0.9.16.6.1993-5089475_x86.qpkg

    Może w wersji na NASy tego brak?

    1.png 188.3K
  • michalborowczykmichalborowczyk Posts: 30Members Plex Pass

    Ja źle szukałem... Tzn. czytanie ze zrozumieniem się kłania... Należy wejść w film i wtedy kliknąć w trzy kropki... Wszystko jest, ale znalazłem jedną pozycję gdzie tej opcji nie ma : (

    10.png 265.7K
  • patrick-irlpatrick-irl Posts: 119Members ✭✭

    Dokładnie, właśnie ci odpisywałem. Jest "dopasuj" wiec klikasz i szukasz. Masz trzy różne biblioteki do wyboru Freebase/The Movie Database/FilmWeb (pod warunkiem ze filmweb agent masz dograny)

    My Server: Dell power edge t310
    na sprzedaż: forums.plex.tv/discussion/278140/server-dell-t310-na-sprzedaz#latest
    procek: Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz
    płyta: Dell 02P9X9
    ram: 8GB (max 32Gb)
    system linux Ubuntu Server 14.04.3 LTS
    Net 360/36Mb
    Plex zawsze uaktualniony do najnowszej wersji :)
    ehomeserver.net

  • michalborowczykmichalborowczyk Posts: 30Members Plex Pass

    Działa : )

    P. S.
    Jest jakaś instrukcja jak zainstalować agenta FilmWeb? Pliki pobrałem ale nie wiem co dalej : (

    Pozdrawiam serdecznie : )

  • Bartlomiej BaraniecBartlomiej Baraniec Posts: 1,949Members, Plex Pass Plex Pass

    Ściągnij wtyczkę (musi mieć rozszerzenie .bundle) wrzuć do odpowiedniego folderu:
    https://support.plex.tv/hc/en-us/articles/201106098-How-do-I-find-the-Plug-Ins-folder-
    W aplikacji webowej przejdź do ustawienia->server->agenci,

  • arieloplarielopl Posts: 13Members ✭✭

    Mam problem z okładkami, plakatami i ogólnie grafiką seriali...
    Niektóre mi pobiera, a niektórych nie...
    Zna ktoś recepte?

  • patrick-irlpatrick-irl Posts: 119Members ✭✭
    edited July 2016

    @arielopl said:
    Mam problem z okładkami, plakatami i ogólnie grafiką seriali...
    Niektóre mi pobiera, a niektórych nie...
    Zna ktoś recepte?

    Witaj @arielopl opisałem cała procedure ściągania i pobierania grafiki do mediów bardzo szczegółowo i działa na 100% automat lub ręcznie jeśli skopałeś drzewo katalogów. Daj screeny lub daj tymczasowy dostęp do biblioteki to zerknę i podpowiem jak to naprawić. Bo recepta jest jedna dla wszystkich taka sama.

    My Server: Dell power edge t310
    na sprzedaż: forums.plex.tv/discussion/278140/server-dell-t310-na-sprzedaz#latest
    procek: Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz
    płyta: Dell 02P9X9
    ram: 8GB (max 32Gb)
    system linux Ubuntu Server 14.04.3 LTS
    Net 360/36Mb
    Plex zawsze uaktualniony do najnowszej wersji :)
    ehomeserver.net

  • arieloplarielopl Posts: 13Members ✭✭
    edited July 2016

    @patrick-irl właśnie samych grafik mi nie pobiera, bo opisy, daty i polskie nazwy są, tylko grafik nie ma:(

    No i nie wszystkie seriale, niektóre mają grafikę, niektóre mają tylko sam opis, a niektóre nic nie mają...

  • patrick-irlpatrick-irl Posts: 119Members ✭✭

    @arielopl To może być wina połączenia z siecią. jaka wersja pms? jaki net? ja mogę pokazać jak to u mnie wygląda, bo działa bez problemu. Restartowałeś pms?

    My Server: Dell power edge t310
    na sprzedaż: forums.plex.tv/discussion/278140/server-dell-t310-na-sprzedaz#latest
    procek: Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz
    płyta: Dell 02P9X9
    ram: 8GB (max 32Gb)
    system linux Ubuntu Server 14.04.3 LTS
    Net 360/36Mb
    Plex zawsze uaktualniony do najnowszej wersji :)
    ehomeserver.net

  • arieloplarielopl Posts: 13Members ✭✭

    Wersja najnowsza na mac'a
    Internet jest - 100mb
    Restartowalem i robiłem odśwież.

  • patrick-irlpatrick-irl Posts: 119Members ✭✭

    A jak bierzesz ręczne dopasowanie to tez ci nie pobiera?

    My Server: Dell power edge t310
    na sprzedaż: forums.plex.tv/discussion/278140/server-dell-t310-na-sprzedaz#latest
    procek: Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz
    płyta: Dell 02P9X9
    ram: 8GB (max 32Gb)
    system linux Ubuntu Server 14.04.3 LTS
    Net 360/36Mb
    Plex zawsze uaktualniony do najnowszej wersji :)
    ehomeserver.net

  • arieloplarielopl Posts: 13Members ✭✭

    Już wszystko ok! Dzięki @patrick-irl

  • genosajdgenosajd Posts: 88Members, Plex Pass Plex Pass

    Pamietajcie, ze po aktualizacji plex-a wszystkie wtyczki dodatkowe lądują w starym katalogu i trzeba jeszcze raz je przekopiować do najnowszego.

    Jeśli chodzi o seriale to ja trzymam wszystkie sezony w jednym katalogu i też działa dobrze.

    Zauważyłem że po którejś aktualizacji plex-a wtyczka filmweb ma problem z dodawaniem aktorów, reżyserów itp, ale można to naprawić.

  • RaszowskiRaszowski Posts: 7Members, Plex Pass Plex Pass

    Masz wszystkie w jednym katalogu i wyświetla ci w zakładce SERIALE, ilość sezonów ?
    http://image.prntscr.com/image/2b378809d6de43e5a865711742ebba6f.png
    U mnie to działa tak:
    Seriale/Tytuł sezonu/Sezon 1/nazwaS01E01.mkv, nazwaS01E02.mkv itd
    analogicznie do każdego sezonu osobny folder.

  • patrick-irlpatrick-irl Posts: 119Members ✭✭
    edited March 23

    @iQBTV Dokładnie tak jest poprawnie jak napisałeś. Wrzucam screeny tak jak ja mam to zrobione i jest poprawnie:
    Seriale (Katalog seriale/Tytuł/Sezony/Numer sezonu i odcinka: S01E01. S01E02) rozszerzenie np. avi, mkv, mp4 jest już nie istotne.
    Czy mamy tytuł odcinka czy cokolwiek zapisanego przy S01E01 jest nie ważne najistotniejsze jest zapis S01E01 czyli Sezon01Episode01, bo po tym zapisie plex rozpoznaje numer sezonu i numer odcinka.

    Filmy (Katalog filmy/Tytuł (ja zapisuje: tytuł polski - tytuł angielski, rok produkcji, rozdzielczość, PL lub EN), dodam że ja dodatkowo dopisuje rozdzielczość i czy film ma polskiego lektora czy tylko ścieżka audio angielska oraz wpisuje dwa tytuły polski i angielski filmy, ale nie jest to wymagane do poprawnego wyświetlania filmu w plex-ie.

    Plex: (na obrazku poniżej macie na moim przykładzie plexa jak to wygląda, widzicie również po lewej moje kategorie jak mam podzielonego plex-a)

    Podkreślam, że ja tak mam zapisane, każdy może zapisać jak chce. Ważne są zapisy tytułu, rok produkcji, numery odcinków itd. w razie pytań pisać.

    My Server: Dell power edge t310
    na sprzedaż: forums.plex.tv/discussion/278140/server-dell-t310-na-sprzedaz#latest
    procek: Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz
    płyta: Dell 02P9X9
    ram: 8GB (max 32Gb)
    system linux Ubuntu Server 14.04.3 LTS
    Net 360/36Mb
    Plex zawsze uaktualniony do najnowszej wersji :)
    ehomeserver.net

Sign In or Register to comment.