If you have not already, we suggest setting your Plex username to something else rather than email which is displayed on your posts in forum. You can change the username at https://app.plex.tv/desktop#!/account
Welcome to our forums! Please take a few moments to read through our Community Guidelines (also conveniently linked in the header at the top of each page). There, you'll find guidelines on conduct, tips on getting the help you may be searching for, and more!

All of a sudden after last few updates, some files buffer and say server isn't fast enough

kucarachikucarachi Posts: 8Members Plex Pass

Having trouble on Apple TV 4 after both updates to the App itself, and the server. My oldest TV files that have worked smoothly for years all of a sudden buffer, stop or take a few minutes to start. Some work right away but the majority transcode even though they are already in the right format. I do notice one thing different in the files that try to transcode even though they don't need to...they say Max Scaling=true. The other files don't say this at all and play fine. I get 250mps service and it shows that i get almost 95 percent of that every time i test. I tried infuse and the files work right away like they used to on plex. What could i possibly be doing any different? Movies that are 15gb large play instantly and these 800mb files buffer and struggle to even start even though a few months ago started as soon as i hit the play button?

Answers

  • moody_bluemoody_blue Posts: 2,899Members, Plex Pass, Plex Ninja Plex Ninja
    edited June 16

    Can you please post mediainfo (in xml format) of one such film ?

    Also I need to know your PMS version because the transcoding decision for AppleTV4 is managed with the tvOS profile, and there were some changes to it recently.

    QNAP TS-253A 4G QTS 4.3.4.0411 (beta3) + PMS 1.10.1.4561 (beta) + QPython2 2.7.12.0 + PlexConnect 0.5-dev-161017

    TV Sony KDL-32V2500 (720p) + aTV3 Rev. A firmware 7.2.2 + Denon AVR-1604 A/V Receiver 5.1 + Harmony Touch

    Portables 1x iPad4, 2x Android phone, 1x Android tablet, 2x PMP on Win10

    No support via PM unless requested by me

  • kucarachikucarachi Posts: 8Members Plex Pass
    edited June 16

    also PMS version is Version 3.9.1

  • kucarachikucarachi Posts: 8Members Plex Pass

    Also just noticed i have a second computer that isn't the server and this is the version it says is used 3.9.1. On my actual server it is listed as 3.7.0 and recently has been having trouble checking for updates. I have to go to the website and manually download it on the actual server which is on 1.7.3.3937

  • moody_bluemoody_blue Posts: 2,899Members, Plex Pass, Plex Ninja Plex Ninja

    I need PMS logs please.

    The "usual suspects" in this situation are subtitles (are you using them ?) and quality parameters (are you using original quality ?).

    QNAP TS-253A 4G QTS 4.3.4.0411 (beta3) + PMS 1.10.1.4561 (beta) + QPython2 2.7.12.0 + PlexConnect 0.5-dev-161017

    TV Sony KDL-32V2500 (720p) + aTV3 Rev. A firmware 7.2.2 + Denon AVR-1604 A/V Receiver 5.1 + Harmony Touch

    Portables 1x iPad4, 2x Android phone, 1x Android tablet, 2x PMP on Win10

    No support via PM unless requested by me

  • kucarachikucarachi Posts: 8Members Plex Pass

    I've turned off subtitles on my Apple TV, they don't seem to even be available to select on these files. Also on Apple TV you can choose only from a list of speeds from 4mps to maximum...only once you select the video can you pick original quality. But it seems to only be with 720p video and not with 1080 p

  • kucarachikucarachi Posts: 8Members Plex Pass

    Never downloaded these before, so not sure what to look for to be wrong

  • moody_bluemoody_blue Posts: 2,899Members, Plex Pass, Plex Ninja Plex Ninja
    edited June 19

    Thanks for the logs. I need some more info, but please disable verbose logging, they make my life harder and fill up your disk quickly. And I don't need the databases.

    1) What is the processor of your windows PC, for example mine is (system settings):

    2) I need logs (debug ON verbose OFF) containning a situation where you could play, and another where you could not. I also need the mediainfo of the two files that you are going to use

    The logs that you sent previously show situations where PMS should decide "let's DirectStream" but has decided "let's transcode". This seems to be a bug but I need the above info before contacting development.

    QNAP TS-253A 4G QTS 4.3.4.0411 (beta3) + PMS 1.10.1.4561 (beta) + QPython2 2.7.12.0 + PlexConnect 0.5-dev-161017

    TV Sony KDL-32V2500 (720p) + aTV3 Rev. A firmware 7.2.2 + Denon AVR-1604 A/V Receiver 5.1 + Harmony Touch

    Portables 1x iPad4, 2x Android phone, 1x Android tablet, 2x PMP on Win10

    No support via PM unless requested by me

  • BadgerdogBadgerdog Posts: 207Members, Plex Pass Plex Pass

    Just curious ...

    Any chance you've turned ON the new Auto Quality feature?

    I had the same thing, until I turned it OFF.... things returned to normal ...

    Regards,
    Doug

    Lifetime Plex Member
    Running Plex Pass Server Version 1.9.4.4325
    Running Plex Client 1.17.1 on IOS 11 for Apple TV and Apple TV 4k

  • jayz78jayz78 Posts: 203Members, Plex Pass Plex Pass

    I had the same sort of issues. Latest PMS plex pass version on a Mac mini, ATV4 with latest version of Plex, all networked via ethernet.

    Worked well for a year but over the last few versions, have been getting buffering, dropped picture quality and sometimes the dreaded "your network is not fast enough" message....even though I'm playing older files that had played perfectly well as Direct Play or Direct Stream in the past.

    I noticed that even though the video would stop and buffer, if I looked at the status on the PMS Web client it would show the transcoder as "throttled" which doesn't make sense.....if it's buffering, why is the transcoder throttled??

    I checked the log on PMS on the Mac mini at the time all this was happening and found this constantly repeating in the logs...not sure if its useful (note I replace my username with XXXXX in the logs)

    Jun 14, 2017 19:12:23.680 [0x700007e3d000] DEBUG - Auth: We found auth token (xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx), enabling token-based authentication.
    Jun 14, 2017 19:12:23.680 [0x700007e3d000] DEBUG - Auth: Came in with the master token, authorization succeeded.
    Jun 14, 2017 19:12:23.680 [0x7000086f0000] DEBUG - Request: [127.0.0.1:51743 (Loopback)] PUT /video/:/transcode/session/D87A31DD-EA13-41FF-A3B7-986E0920BBF2/0cfa4903-e727-474c-aa5f-3bdcd66f8570/progress?progress=71.5&size=-22&remaining=6977 (9 live) Signed-in Token (XXXXXXX)
    Jun 14, 2017 19:12:23.681 [0x700007e3d000] DEBUG - Completed: [127.0.0.1:51743] 206 PUT /video/:/transcode/session/D87A31DD-EA13-41FF-A3B7-986E0920BBF2/0cfa4903-e727-474c-aa5f-3bdcd66f8570/progress?progress=71.5&size=-22&remaining=6977 (9 live) 0ms 342 bytes
    Jun 14, 2017 19:12:24.197 [0x700007e3d000] DEBUG - Auth: We found auth token (xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx), enabling token-based authentication.
    Jun 14, 2017 19:12:24.197 [0x700007e3d000] DEBUG - Auth: Came in with the master token, authorization succeeded.
    Jun 14, 2017 19:12:24.197 [0x700007f43000] DEBUG - Request: [127.0.0.1:51744 (Loopback)] PUT /video/:/transcode/session/D87A31DD-EA13-41FF-A3B7-986E0920BBF2/0cfa4903-e727-474c-aa5f-3bdcd66f8570/progress?progress=71.5&size=-22&remaining=4065 (9 live) Signed-in Token (XXXXXX)

    I did turn off the "Auto quality" feature which seemed to have been TERRIBLE and now seem to have this issue a bit less.

  • moody_bluemoody_blue Posts: 2,899Members, Plex Pass, Plex Ninja Plex Ninja
    edited June 19

    Auto quality forces transcoding, at least for the moment, but the logs submitted by the OP indicate that he's not using auto quality. For those having problems with auto quality I suggest to open (or participate in) a separate thread.

    QNAP TS-253A 4G QTS 4.3.4.0411 (beta3) + PMS 1.10.1.4561 (beta) + QPython2 2.7.12.0 + PlexConnect 0.5-dev-161017

    TV Sony KDL-32V2500 (720p) + aTV3 Rev. A firmware 7.2.2 + Denon AVR-1604 A/V Receiver 5.1 + Harmony Touch

    Portables 1x iPad4, 2x Android phone, 1x Android tablet, 2x PMP on Win10

    No support via PM unless requested by me

  • kucarachikucarachi Posts: 8Members Plex Pass

    System settings AMD E-1 1500 APU with Radoen(tm) HD Graphics 1.48gh
    Installed memory 4.00gb (3.71 usable)
    64 bit operating system x64 based

  • kucarachikucarachi Posts: 8Members Plex Pass

    also I tried Plex on my samsung app & on my amazon firestick and these same files work normally with no buffering. So it definately is an Apple TV 4 issue right?

  • kucarachikucarachi Posts: 8Members Plex Pass

    I used MKV merge on one season of these files and they now work. I literally changed nothing and the files are 5 to 10mb bigger than originals. But they work instantly like they used to. Still don't know why this happened out of the blue, but an easy fix

  • SifatSifat Posts: 1Members

    The same thing is happening with me as well. I can play these MKV files just fine when I use the Plex MacOS app, but the tvOS app just doesn't budge and keeps telling me that my server isn't powerful enough (which I know isn't true).

    Funnily enough, the VLC app for tvOS is also able to handle the file without any issues. welp please!?!?!

    Does any one know of a way to fix this? It would suck to have to transcode these files to another 'plex + tvOS friendly' video profile, but if that's our only choice, is anyone aware of any Windows/Mac app that can do this easily?

    Thanks in advance for the help!

  • Maxwell SmartMaxwell Smart Posts: 195Members, Plex Pass Plex Pass

    Same issue over here, four networked apple TV 4's, three of which are experiencing the same issues noted here, one of which has an older version (1.7) which I was able to disable direct play and have it go mostly back to normal (a few hiccups but no more of the dreaded "server is not fast enough" messages.

  • Maxwell SmartMaxwell Smart Posts: 195Members, Plex Pass Plex Pass

    So is there really no plan to resolve this issue? Is there any data that the dev's need to get this resolved, and if not, can we at least have the setting back for direct play in the Apple TV app?

Sign In or Register to comment.