If you have not already, we suggest setting your Plex username to something else rather than email which is displayed on your posts in forum. You can change the username at https://app.plex.tv/desktop#!/account
Welcome to our forums! Please take a few moments to read through our Community Guidelines (also conveniently linked in the header at the top of each page). There, you'll find guidelines on conduct, tips on getting the help you may be searching for, and more!

port 80: [Errno 98] Address already in use

All of a sudden my Plex is not connecting to PlexConnect. Plex and PlexConnect run on my Raspberry Pi. It worked the night before and I didnt change or update anything... When I logged in via VNC, I had an message about an update. It was in a message window, how can I view the message in a log and what caused it? I havent run any apt-get updates or upgrades, I literally change nothing between falling asleep and waking up to start it again. The ATV would only show the Computers and Settings icon until I set DNS back to Auto, however now when I set DNS back and access Trailers, it cant find my Plex LIbrary.

17:41:58 PlexConnect: ***
17:41:58 PlexConnect: PlexConnect
17:41:58 PlexConnect: Press CTRL-C to shut down.
17:41:58 PlexConnect: ***
17:41:58 PlexConnect: started: 17:41:58
17:41:58 PlexConnect: Version: 0.5-dev-110616
17:41:58 PlexConnect: Python: 2.7.9 (default, Sep 17 2016, 20:26:04)
[GCC 4.9.2]
17:41:58 PlexConnect: Host OS: linux2
17:41:58 PlexConnect: PILBackgrounds: Is PIL installed? True
17:41:58 PlexConnect: IP_self: 192.168.0.15
17:41:58 DNSServer: started: 17:41:58
17:41:58 DNSServer: ***
17:41:58 DNSServer: DNSServer: Serving DNS on 192.168.0.15 port 53.
17:41:58 DNSServer: intercept: ['trailers.apple.com'] => 192.168.0.15
17:41:58 DNSServer: restrain: ['mesu.apple.com', 'appldnld.apple.com', 'appldnld.apple.com.edgesuite.net'] => 127.0.0.1
17:41:58 DNSServer: forward other to higher level DNS: 8.8.8.8
17:41:58 DNSServer: ***
17:41:58 WebServer: started: 17:41:58
17:41:58 WebServer: Failed to connect to HTTP on 192.168.0.15 port 80: [Errno 98] Address already in use
17:41:58 PlexConnect: WebServer not alive. Shutting down.
17:41:58 PlexConnect: Shutting down.
17:42:03 DNSServer: Shutting down.
17:42:03 PlexConnect: shutdown
17:42:03 PlexConnect: shutdown

Best Answer

  • FL00DYFL00DY Posts: 12Members ✭✭
    Accepted Answer

    OK well I was able to workout killing python that was using port 80... and when I killed that, SSL port 443 was being used and after killing that I was able to get PlexConnect working and running as the command, but not sure how running on autostart will go.

Answers

  • moody_bluemoody_blue Posts: 3,221Members, Plex Pass, Plex Ninja Plex Ninja

    QNAP TS-253A 4G QTS 4.3.4.0516 + PMS 1.12.1.4885 + QPython2 2.7.12.0 + PlexConnect 0.6

    TV Sony KDL-32V2500 (720p) + aTV3 Rev. A firmware 7.2.2 + Denon AVR-1604 A/V Receiver 5.1 + Harmony Touch

    Portables 1x iPad4, 2x Android phone, 1x Android tablet, 2x PMP on Win10

    No support via PM unless requested by me

  • FL00DYFL00DY Posts: 12Members ✭✭

    Yup, I get this result

    tcp 0 0 192.168.0.15:80 0.0.0.0:* LISTEN -

    I cant see that anything IS using port 80. I dont get it, this problem came from no where???

  • moody_bluemoody_blue Posts: 3,221Members, Plex Pass, Plex Ninja Plex Ninja
    edited November 2017

    You really need to find which app is using port 80. Probable candidates are apache and nginx. If you can't modify the ports that those apps are using other alternatives are possible (in the Synology installer there are config files for apache and nginx to allow this).

    QNAP TS-253A 4G QTS 4.3.4.0516 + PMS 1.12.1.4885 + QPython2 2.7.12.0 + PlexConnect 0.6

    TV Sony KDL-32V2500 (720p) + aTV3 Rev. A firmware 7.2.2 + Denon AVR-1604 A/V Receiver 5.1 + Harmony Touch

    Portables 1x iPad4, 2x Android phone, 1x Android tablet, 2x PMP on Win10

    No support via PM unless requested by me

  • FL00DYFL00DY Posts: 12Members ✭✭

    what package name would be used for Apache and Nginx? I searched the '--get-selections' list and I dont think I have Apache or Nginx installed...

  • moody_bluemoody_blue Posts: 3,221Members, Plex Pass, Plex Ninja Plex Ninja

    Apache and Nginx are embedded in many Linux distros, not sure about the RasPI. Probably you need to seek advice in a RasPI forum to discover what app is using port 80.

    QNAP TS-253A 4G QTS 4.3.4.0516 + PMS 1.12.1.4885 + QPython2 2.7.12.0 + PlexConnect 0.6

    TV Sony KDL-32V2500 (720p) + aTV3 Rev. A firmware 7.2.2 + Denon AVR-1604 A/V Receiver 5.1 + Harmony Touch

    Portables 1x iPad4, 2x Android phone, 1x Android tablet, 2x PMP on Win10

    No support via PM unless requested by me

  • FL00DYFL00DY Posts: 12Members ✭✭
    Accepted Answer

    OK well I was able to workout killing python that was using port 80... and when I killed that, SSL port 443 was being used and after killing that I was able to get PlexConnect working and running as the command, but not sure how running on autostart will go.

  • moody_bluemoody_blue Posts: 3,221Members, Plex Pass, Plex Ninja Plex Ninja
    edited November 2017

    If python was using ports 80 and 443 then, probably, you had another instance of PlexConnect already running (as a service, maybe).

    QNAP TS-253A 4G QTS 4.3.4.0516 + PMS 1.12.1.4885 + QPython2 2.7.12.0 + PlexConnect 0.6

    TV Sony KDL-32V2500 (720p) + aTV3 Rev. A firmware 7.2.2 + Denon AVR-1604 A/V Receiver 5.1 + Harmony Touch

    Portables 1x iPad4, 2x Android phone, 1x Android tablet, 2x PMP on Win10

    No support via PM unless requested by me

Sign In or Register to comment.