Newest macOS Plex Media Player (1.3.0.642-70f80570) crashes on startup

plex-media-player

#1

I'm running El Capitan and it crashes every time I start it up since updating earlier today. Any ideas how to fix?


#2

Post your logs please, so we can take a look.


#3

2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] Log.cpp @ 115 - Starting Plex Media Player version: 1.3.0.642-70f80570 build date: 2017-05-03
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] Log.cpp @ 116 - Running on: OS X El Capitan (10.11) [15.6.0] arch x86_64
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] Log.cpp @ 117 - Qt Version: 5.8.0 [x86_64-little_endian-lp64]
2017-05-05 17:32:33 [ DEBUG ] UpdateManager.cpp @ 59 - Checking for: “/Users/aldensmith/Library/Caches/Plex Media Player/updates/1.3.0.642-70f80570/_readyToApply”
2017-05-05 17:32:33 [ DEBUG ] UpdateManager.cpp @ 78 - No valid/applicable update found.
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] ComponentManager.cpp @ 41 - Component: settings inited
2017-05-05 17:32:33 [ DEBUG ] HTTPServer.cpp @ 32 - Listening to port: 32433
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputMapping.cpp @ 113 - Loading inputmaps from: “:/inputmaps”
2017-05-05 17:32:33 [ WARN ] InputMapping.cpp @ 92 - Missing element ‘idmatcher’ from mapping file: “:/inputmaps/dualshock4-xbox-emulate.json”
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputMapping.cpp @ 113 - Loading inputmaps from: “/Users/aldensmith/Library/Application Support/Plex Media Player/inputmaps”
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputComponent.cpp @ 45 - Successfully inited input: Keyboard
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] LocalJsonServer.cpp @ 33 - Listening to socket: “/tmp/pmp_inputSocket_aldensmith.sock”
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputComponent.cpp @ 45 - Successfully inited input: socket
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputComponent.cpp @ 45 - Successfully inited input: roku
2017-05-05 17:32:33 [ DEBUG ] InputAppleRemote.mm @ 25 - Added remote: “Apple Computer, Inc.-Apple IR”
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputComponent.cpp @ 45 - Successfully inited input: AppleRemote
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputComponent.cpp @ 45 - Successfully inited input: AppleMediaKeys
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputSDL.cpp @ 204 - SDL found 0 joysticks
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputComponent.cpp @ 45 - Successfully inited input: SDL
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputCEC.cpp @ 112 - libCEC was successfully initialized, found version 262146
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] InputComponent.cpp @ 45 - Successfully inited input: CEC
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] ComponentManager.cpp @ 41 - Component: input inited
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] ComponentManager.cpp @ 41 - Component: system inited
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 20 - “DisplayManager found 1 Display(s).”
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 26 - “Available modes for Display #0 (Display 0)”
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 0: 1440 x 900 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 1: 1152 x 720 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 2: 1024 x 768 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 3: 1024 x 640 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 4: 1280 x 800 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 5: 800 x 600 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 6: 800 x 500 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 7: 640 x 480 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 8: 720 x 480 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 30 - “Mode 9: 1344 x 840 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] DisplayManager.cpp @ 40 - “DisplayManager : Current Display Mode on Display #0 is 1440 x 900 x 32bpp @60Hz
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] ComponentManager.cpp @ 41 - Component: display inited
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] ComponentManager.cpp @ 41 - Component: updater inited
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] ComponentManager.cpp @ 41 - Component: remote inited
2017-05-05 17:32:33 [ DEBUG ] SettingsComponent.cpp @ 140 - Updated possible values for: “device” to (QVariant(QVariantMap, QMap((“title”, QVariant(QString, “Autoselect device”))(“value”, QVariant(QString, “auto”)))), QVariant(QVariantMap, QMap((“title”, QVariant(QString, “Built-in Output”))(“value”, QVariant(QString, “coreaudio/AppleHDAEngineOutput:8,0,1,2:0”)))), QVariant(QVariantMap, QMap((“title”, QVariant(QString, “Soundflower (2ch)”))(“value”, QVariant(QString, “coreaudio/SoundflowerEngine:0”)))), QVariant(QVariantMap, QMap((“title”, QVariant(QString, “Soundflower (64ch)”))(“value”, QVariant(QString, “coreaudio/SoundflowerEngine:1”)))), QVariant(QVariantMap, QMap((“title”, QVariant(QString, “Mr Fugoo”))(“value”, QVariant(QString, “coreaudio/c4-59-76-03-d7-38:output”)))), QVariant(QVariantMap, QMap((“title”, QVariant(QString, “Instant On Sound Effects”))(“value”, QVariant(QString, “coreaudio/com.rogueamoeba.InstantOn:SoundEffects”)))))
2017-05-05 17:32:33 [ DEBUG ] PlayerComponent.cpp @ 833 - Audio devices removed: QSet()
2017-05-05 17:32:33 [ DEBUG ] PlayerComponent.cpp @ 834 - Audio devices added: QSet(“auto”, “coreaudio/com.rogueamoeba.InstantOn:SoundEffects”, “coreaudio/SoundflowerEngine:0”, “coreaudio/AppleHDAEngineOutput:8,0,1,2:0”, “coreaudio/SoundflowerEngine:1”, “coreaudio/c4-59-76-03-d7-38:output”)
2017-05-05 17:32:33 [ DEBUG ] PlayerComponent.cpp @ 835 - Audio device selected: “auto”
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] PlayerComponent.cpp @ 993 - Audio Config - device: auto, channel layout: auto, passthrough codecs: none, ac3 transcoding: no
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] PlayerComponent.cpp @ 1127 - Codec “mpeg2video” present
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] PlayerComponent.cpp @ 1127 - Codec “vc1” present
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] CodecsComponent.cpp @ 590 - “Updating some codecs: h264_decoder, hevc_decoder, mpeg4_decoder, dca_decoder”
2017-05-05 17:32:33 [ INFO ] CodecsComponent.cpp @ 1165 - HTTP request: “https://plex.tv/api/codecs/h264_decoder?deviceId=3d1db808-4b39-49c5-b12b-b1681ae1ff6a&version=a7fce4f-pmp-240&build=darwin-x86_64&oldestPreviousVersion=1.2.5.606-0b42eb77


#4

Can you upload the entire set of log files to your next post? Throw them in a zip and attach them. The more info we have the better.


#5

Everything in my log folder is attached


#6

Do you have anything in this directory? /Users/aldensmith/Library/Caches/Plex Media Player/crashdumps/


#7

Yes. Attached


#8

I don’t have the utilities to analyze Mac crash dumps. Let’s see if I can get the attention of a ninja that might be able to help. @cayars can you help?


#9

Appears to be an issue due to updating to Qt 5.8. We’ll need to make a bug fix release.


#10

PMP v.1.3.0.642 also crashes few seconds after starting, on my MBP Retina 15" mid-2014 with macOS 10.12.4 (Sierra too).


#11

Seem to have the same problem.
I have no crash reports only the console log.
I have removed all related library items and did a complete reinstall of PMP. No result. it keeps crashing.


#12

Same problem on El Capitan 10.11.6


#13

Same issue on Sierra 10.12.4, everything else up to date. Running PMP on Macbook Air, 13" mid-2011, SierraOS. Just updated the App today (1.3.0.642). Now crashes about 10 seconds after start up. Always worked great until I installed the recommended update. Now unusable. Chrome based Plex player works fine, but the player app just started crashing since update. Everything else in the network stable, up to date and working fine. I’m afraid to update PMP on any of my Mac Mini’s in the network. Sounds like you’re homing in on it. Cool! Logs attached:


#14

Current Plex Media Server 1.6.1.3722-4955e31cf on EL Capitan 10.11.6 will not install into application folder and will not start… Any help greatly appreciated.
Can you at least post download link to prior working version? This really doesn’t sit well as being a paying customer.


#15

@pkobsa This is a thread for Plex Media Player, not Plex Media Server. If you’re having issues with PMS, I’d suggest creating a new thread in the Plex Media Server section :slight_smile:


#16

Is this actually being fixed? This is now many days without being able to use the Plex Media Player - as a PlexPass subscriber, i really thought that this would have had better support or at least an option for a rollback?!


#17

Sorry for the delay, but we’re still working on a fix for this.

I’ve pulled the 1.3.0 release so you can grab 1.2.5 from plex.tv and downgrade to that until the issue is resolved.


#18

Markus101 - works perfectly after rolling back to 1.2.5, thank you!!


#19

Where are the older versions available for download? It’s definitely not easy to find it.


#20

@tronyx said:
Where are the older versions available for download? It’s definitely not easy to find it.

Go to the downloads page on this website and grab the 1.2.5 version. Plex doesn’t make any version available except the current one.