Welcome to our forums! Please take a few moments to read through our Community Guidelines (also conveniently linked in the header at the top of each page). There, you'll find guidelines on conduct, tips on getting the help you may be searching for, and more!

Na czym macie uruchomione swoje PMS?

patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭
edited April 2016 in Polski

Witam, chciałbym się dowiedzieć na jakich maszynach macie swoje PMS. Szczególnie mnie interesują NAS-y jak się spisują i jakie możecie polecić. No i na jakich urządzeniach/klientach odtwarzacie plex-a?

Zacznę od siebie, i z ręką na sercu mogę polecić wam ten serwer dell-a.
Dell power edge t310
procek: Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz
płyta: Dell 02P9X9
ram: 8GB (max 32Gb)
system linux Ubuntu Server 14.04.3 LTS
Dyski:
Raid SAS x2 70GB (system)
Sata 2x3TB, 4x2TB (WD)
Kieszeń na dyski USB Fantec QB-35US2,
Net 360/36MB
Modem: Virgin Media Hub VMDG500 (docelowo chce działać na Asus-ach)
klienci: xbox 360 czarny (app Plex działa bez zarzutów), iphone 6S plus (apka działa bez zarzutów problemy ze wtyczkami), ipad air 2 (apka działa bez zarzutów problemy ze wtyczkami), Nabi 2 tablet dla dzieci (apka działa bez problemu ale trochę powolnie), dekoder NC+ turbo czarny (klient działa z mały problemami wyświetlania napisów (lepiej jak są w pliku z filmem niż oddzielnie)), telewizor sony brawia 4K (apka działa bez problemów-jeden problem byl z androidem ale po resecie androida śmiga).

«1

Comments

  • genosajdgenosajd Members, Plex Pass Posts: 66 Plex Pass

    Ja złożyłem sobie:
    i5-4690K
    asus z97-c
    8gb ram
    3TB WD blue
    3TB WD red
    1TB WD green
    SSD Intel 160GB - system

    Narazie podłączone kablem gigabit pod router Netgear R6300 (2,4GHZ i 5GHZ AC)

    System: windows 10

    Klientów jest sporo: komputery, tablety, chromecast, roku, telefony, playstation 4

    Wszystko działa szybko i sprawnie!

    Musze podziałać z siecią aby w całtm domu i przed domem mieć dobry zasięg 5GHZ AC

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭
    edited April 2016

    @genosajd said:

    Dzięki za pościk. A streamujesz tylko po sieci lan czy z zew tez? na jakim łączu to stoi? I drugie pytanko o chromcast jak ci to smiga zadowolony jestes jak porównujesz do Ps4 czy roku albo tableta? Miałem ATV3 i zrezygnowałem z plex connect, teraz przymierzam sie do ATV4 albo wlasnie zastanawiam się nad chromcast-em. Kolejne pytanie czy działają ci na chromcascie wtyczki np jak telewizjada?
    Jeszcze raz dzieki za post.

  • genosajdgenosajd Members, Plex Pass Posts: 66 Plex Pass
    edited April 2016

    łącze narazie 100/10 ale niedlugo bedzie 150/15
    wysyłanie nie jest jakies super, ale plex daje rade nawet jesli 2-3 urzadzenia korzystaja jednoczesnie.

    wszystkie urzadzenia maja swoje plusy i minusy
    ps4 - mozna sterowac plexem za pomoca telewizora jesli tv ma HDMI-CEC
    roku - troszke wolno sie uruchamia, ale ma pilota, mozna zdalnie puszczac z telefonu ale w chromecascie lepiej jest to zrobione
    chromecast - jestem bardzo zadowolony, porownujac do innych urzadzen to lepiej sie przewija pliki filmowe no i jak wiadomo obsluga tylko przez aplikacje z telefonu lub przez plugin w przegladarce chrome, wielkim minusem jest to ze google nie udostepnilo bilbiotek microsoftowi wiec z windowsa nie mozna nic puszczac na chromecasta, z plusow jeszcze to ze laczy sie za pomoca 5ghz i tez ma HDMI-CEC wiec appką na telefonie moge uruchomic telewizor.

    chromecast - telewizjada dziala

  • zax0mlzax0ml Members, Plex Pass Posts: 23 Plex Pass
    edited April 2016

    Cześć!

    Ja mam takie ustrojstwo u siebie ;-)

    Konfiguracja serwera, w podpisie.
    Zapomniałem że mam inną obudowę, zmieniłem z towera na rack'a.
    I system to Ubuntu 14.04.

    Dział już tak 3 lata non-stop.
    W międzyczasie zmieniłem ISP i mam teraz światłowód 200/70 Mbps.

    Router i switch Mikrotik'a.
    Oprócz tego korzystam w domu z UniFi, elegancko działa.

    Oprócz tego co widać na zdjęciu, jest jeszcze UPS Della 1000W.

    Całość bierze jakieś 130-150W w idlu do 210W pod dużym obciążeniem.

    Pozdrawiam!

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭
    edited April 2016

    @zax0ml no fajny sprzęt, az milo popatrzeć... dzieki za wpis.

  • zax0mlzax0ml Members, Plex Pass Posts: 23 Plex Pass

    @patrick-irl said:
    @zax0ml no fajny sprzęt, az milo popatrzeć... dzieki za wpis.

    Z całej tej graciarni najbardziej polecam płytę główną Supermicro. Rewelacja! Szczególnie wygoda zarządzania sprzętem przez IPMI.
    Na drugim miejscu, router Mikrotik'a. IMO must have jeżeli masz trochę bardziej rozbudowaną sieć.
    Na trzecim, UniFi od Ubiquiti. Korzystam 2,5 roku i nigdy nie miałem najmniejszego problemu z zasięgiem czy prędkością WiFi.

    Jako klienta do oglądania to polecam przeglądarkę ( ;-) ) i wszystkie Raspberry 1/2/3. Czym nowsze, tym szybsze, a czym szybsze tym korzystanie np. z RasPLEX'a bardziej komfortowe.
    Apka na PS3/PS4 też jest spoko, ale ma swoje odpały (zwalnia, wywala itp.)
    Apka na telewizory Samsunga jest ok, zazwyczaj wszystko działa ok, ale tylko na nowszych modelach. Dla starszych, niestety od jakiegoś czasu jest brak wsparcia.
    DLNA jakiś czas temu wyłączyłem nareszcie, bo wszędzie inne playery udało mi się odpalić.

    pozdr!

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭
    edited April 2016

    @zax0ml dzięki za koment powiem ci, że dałeś mi trochę do myślenia. W przyszłym roku będę budował dom i będę wszystko upychał w szafie i może zamienię mojego dell-a na taki supermicro server rack... może są trochę droższe niż mój dell ale nie będzie stało pudło obok :P jaka dużą masz szafę 15U czy 22U a może większa ? :)
    Kiedyś miałem link wifi na 5km microteck-a postawione i mogę powiedzieć, że ten sprzęt działa jak bajka :) Jeśli się ktoś zna na konfiguracji mircotecków to nie wyobrażam sobie innego sprzętu :)
    Tam gdzie będę budował dom jest tylko LTE wiec mysle o kupnie router asusa z lte i jakiś ap-ek na dom i ogród żeby śmigało wifi. Do tego jakiś pachpanel + switch do szafy oraz Ups i już można działać.

  • mbalsammbalsam Members, Plex Pass Posts: 45 Plex Pass

    Z routerem lte asusa dał bym se spokuj miałem ac68u w kilka miesiecy go sprzedalem nie nadaje sie na podlaczenie lte a do sieci lan jest ok ja osobiscie zmienilem na dovado i jest ok z lte

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭
    edited April 2016

    @mbalsam said:
    Z routerem lte asusa dał bym se spokuj miałem ac68u w kilka miesiecy go sprzedalem nie nadaje sie na podlaczenie lte a do sieci lan jest ok ja osobiscie zmienilem na dovado i jest ok z lte

    Jak to się nie nadaje? Co było z nim nie tak?
    Myślałem o tym nowszym 4G-AC55U... No i oczywiście zew. anteny do niego aby wzmocnić i ustabilizować moc i silę sygnału. Czytałem o dovado (a jaki model masz?) i jakoś nie jestem wgl przekonany do tej firmy. A naszukałem się już routerów do lte. Mam specyficzne wymagania co do swojej sieci jaką będe budował w domu bo jestem zwolennikiem kabla a on nic nie kosztuje zwłaszcza przy budowie domu wiec router musi mieć gigowe lan-y:)

  • mbalsammbalsam Members, Plex Pass Posts: 45 Plex Pass

    Teraz wyszedł DOVADO PRO AC tak dla ciekawosci moze nie maja super wygladu ale mialem kilka asusów skonczyłem na ac68u wgrywalem alternatywne firmware do asusa i i tak dosc czesto rozlaczalo lte teraz jak mam dovado pro prawie nie zauwazam rozlaczen choc do niego nalezy podlaczyc modem , jest dosyc prosty podlaczasz i zapominasz wszystko pracuje idealnie z wifi model jaki mam dovado pro nie ma ac ale jak wspominailem wyszedl nowszy model ktory juz posiada ac choc do samego lte nie jest zbytnio potrzebne bo zadne lte w Polsce nie przekracza tak wysokiej predkosci .A co do samego wifi sam chodzilem z telefonem i o dziwo sam dovado ma duzo wiekszy niz asus zasieg dlatego zmienilem na cos mozna powiedziec bezawaryjnego i bezklopotliwego poczytaj na forach to zobaczysz

    Tutaj jest link do specyfikacji
    dovado pro ac
    http://www.dovado.com/en/products

    PS
    co do suportu raz pisalem a odpowiedz byla bardzo szybka
    Dlatego na razie nie zmianiam na asusa chyba ze juz swoje bledy naprawili .Pozdrawiam

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭

    @mbalsam sprzęt jest niezły nie powiem, tylko jedna mala wada... tam gdzie buduje dom to taka wieś i nie wiem jak daleko mam do nadajników sieci komórkowych, dlatego chciałem wzmocnić sygnał antenami zew. LTE, a tu podłączasz modem lte do routera... czyli router tylko rotuje net, nie ma nic wspólnego z zasięgiem LTE i to mi właśnie nie pasuje trochę... Chyba że ktoś znaj jakieś inne wyjście, bo chce maksymalnie wykorzystywać możliwości lte, a mój brat działa tam na lte działa to bo działa ja potrzebuje stabilności i gwarancji szybkich transferów... jak płace to wymagam :)

  • mbalsammbalsam Members, Plex Pass Posts: 45 Plex Pass

    Do większości modemów jest możność podłączenia antenty LTE ja tylko pisze z moich doświadczeń a co do samego LTE jakie oferują sieci nasze Polskie musisz wiedzieć że mają ograniczenia danych nie wierz w LTE bez limitu

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭

    @mbalsam said:
    Do większości modemów jest możność podłączenia antenty LTE ja tylko pisze z moich doświadczeń a co do samego LTE jakie oferują sieci nasze Polskie musisz wiedzieć że mają ograniczenia danych nie wierz w LTE bez limitu

    Wiem wiem, wiesz jesli chodzi o modemy to nie wszystkie maja wyjscia na anteny LTE i Wifi... w sumie procz tego nowego asusa to nie widzialem innych no i zeby parametry mialy podobne. A co do LTE w polsce owszem jeszcze sa limity itd ale konkurencja caly czas walczy i za 1-2lata zobaczysz ze beda bez limitu :P
    Zanim ja wroce do kraju to lte beda za darmo dawali z nowym telefonem hehe

  • zax0mlzax0ml Members, Plex Pass Posts: 23 Plex Pass

    Mogę polecić coś takiego:
    http://cdr.pl/p4887,mikrotik-routerboard-sxt-lte.html

    Super sprawa, modem LTE ze zintegrowaną anteną kierunkową, wyciąga bardzo fajne prędkości.

    Albo jakiegoś innego Mikrotika z USB, dobry modem i też będzie git. Ja tak mam u siebie, mam zapasowe łącze po LTE wpiętym do usb w routerze. Automatycznie przekierowuje na niego jak ze światłowodem jest coś nie tak ( czyli rzadko ;-) ).

    To co mam to w zasadzie nie jest szafa, tylko stelaż.
    Kupiłem okazyjnie za 200 na OLX z półkami i listwami zasilającymi ;-)
    RACK oryginalnie był wielki i nie zmieścił by mi się, dlatego szwagier mi go przyciął i pospawał ;-) ale nic nie widać bo od góry są maskownice.

    Jak do domu to przemyśl gdzie ta szafa będzie stała ( wentylacja, hałas, dzieci, pył, itp.), okablowanie ( lepiej jeden przewód więcej niż mniej, bo potem bezsensu się jakieś 4-p switch wiesza) i zasilanie i uziemienie najlepiej specjalnie pociągnięte "do szafy".

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭

    @zax0ml dzięki za podpowiedz zwrócę uwagę na ten modem. Co do umiejscowienia szafy to wydzieliłem już na planie domu specjalny oddzielny pokój na mini serwerownie. Uziemienie musi być. Tez uważam ze lepiej kabel więcej w ścianie niż wieszać potem 4p.... :) a projekt wyglada tak:

  • zax0mlzax0ml Members, Plex Pass Posts: 23 Plex Pass

    @patrick-irl
    super!
    Dobre miejsce na serwer. Tylko czy kotłownia nie jest węglowa? Bo sprzęt może wtedy sporo kurzu łapać.

    Co mogę jeszcze poradzić. Jak nie chcesz mieć problemów z WiFi, to pomyśl o tym:
    http://cdr.pl/p4958,ubiquiti-unifi-ap-ac-lite.html
    Ale tańsza wersja (ja takie mam):
    http://cdr.pl/p1436,ubiquiti-unifi-access-point-2-4ghz.html
    Po jednym na piętro i zasięg i transfer masz gwarantowany. Poza tym, takie bajery jak sieć dla gości, zarządzanie pasmem itp. A działa to tak że urządzenie z którego się łączysz widzi cały czas jedną sieć a UniFi przełącza je między AP zawsze do tego który ma najlepszy zasięg.
    Jest to rozwiązanie stosowany bardzo szeroko, od domków, przez kampusy akademickie po ogromne hale produkcyjne.
    Żaden pojedynczy AP ASUS nie da Ci takiej jakości WiFi jak dwa (i więcej) AP UniFi.
    Jak się nie zdecydujesz, to chociaż kable w suficie pociągnij ;-) bo potem jest ciężko (co o tym wiem...)

    Aha, jak będziesz kable kładł to pomyśl też o monitoringu, jakieś kamerki na zewnątrz itp.
    Na dach też wyprowadź w razie antenki etc.

    Ale się znowu rozpisałem ;-)
    Fajny projekt :-)
    Miłego dnia!

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭
    edited April 2016

    @zax0ml Dzięki projekt sam przerobiłem dom parterowy z mieszkalnym poddaszem, na górze sypialnie, na dole zrobię w tym pokoju sobie gabinet. Kotłownia gazowa + rekuperator tam będzie, inaczej zdaje sobie sprawę co by było wtedy jak by była kotłownia węglowa, choć brat ma węglową i tylko dosypuje groszek co jakiś czas i nic nie robi... też teraz robią to wszystko tak ze wszystko automaty. Sam rozplanowałem cały dom i staram sie pomyśleć o wszystkim, gdzie gniastka kable jakie urządzenia są, jakie planuje mieć i jakie mogą być w przyszłości wiec staram się wszystko za w czasu zaplanować. W sierpniu widzę się z projektantem to sam pewnie będzie w szoku co nawymyślałem :) hehe

    Co do wifi to tez zerknę na twoje propozycje bo ja planowałem router i wifi na asusie zrobić, a konkretnie na tym:
    router + lte
    https://www.asus.com/pl/Networking/4G-AC55U/
    ap-ki x2(x3) (teraz juz chyba każde maja mode: gość, sterowanie pasmem i przełączanie miedzy apekami tam gdzie silniejszy sygnał z tym samym SSID) - przynajmniej apki z tej wyższej pułki ja myślałem coś takiego ale może to się zmienić do przyszłego roku :P
    https://www.asus.com/pl/Networking/RP-AC56/
    Szkoda ze nie można sobie wypożyczyć i potestować :)

    Kable będą wszędzie... w ścianach sufitach itp. W domu oprócz sieci będę miał wszędzie telewizje, kamery i "inteligentny dom" (sterowanie roletami, światłem w domu i na zew., zasłonami, czujki ruchu dymu zalania, sterowanie temperatura i ogrzewaniem, brama i interkomy) - takie podstawowe rzeczy 21go wieku. :)

  • genosajdgenosajd Members, Plex Pass Posts: 66 Plex Pass

    kurde daje mi to do myślenia, tez mam domek i mysle nad siecią wifi, aktualnie mam tego netgear-a r6300 a zalezy mi na 5ghz i 2,4 w całym domu

  • patrick-irlpatrick-irl Members Posts: 96 ✭✭
    edited May 2016

    @genosajd wszystko zależy od budżetu... robisz taka siec na jaka cie stać. a wybór sprzętu teraz na rynku jest ogromny... I każdy jest przekonany do innego producenta :)
    @mbalsam do LTE znalazłem jeszcze coś takiego http://www.technologic.pl/p468,easybridge-lte-16dbi-rb912uag-5hpnd.html fajne rozwiązanie wszystko masz w jednej puszeczce i tylko lan do swicha lub do routera :) A te karty Huawei ME909u-521 sa chwalone w sieci, a biorąc pod uwagę ze to na Mikrotek-u to będzie śmigać :)

  • mbalsammbalsam Members, Plex Pass Posts: 45 Plex Pass

    Mnie anteny nie potrzeba nadajnik przez okno widzę :)

«1
Sign In or Register to comment.