Na czym macie uruchomione swoje PMS?

Mnie anteny nie potrzeba nadajnik przez okno widzę :slight_smile:

mi chodzi raczej jak…
mam 2 pietra i ogród, lepiej uzyc powerline lub skretki i 2 routerów i tej samej podsieci czy uzyc repeatera/wzmacniacza?

@genosajd Zakładam że router netgear jest do wymiany? Jeśli chodzi tylko o wifi to nie potrzebujesz kolejnych routerow możesz wykorzystać tego co masz obecnie jeśli jesteś z niego zadowolony. Podsieć tu akurat nie ma nic do rzeczy choć wydaje mi się że miałeś na myśli ten sam SSID (nazwa sieci wifi). Ja osobiście polecam jakiś Access Pointy i Wzmacniacze z funkcja Roaming Assist (czyli z przełączeniem miedzy punktami AP/Wzmacniacz z lepszym zasięgiem wifi). Jesli router masz już z wifi to możesz go wykorzystać lub dodać jeszcze jeden AP + wzmacniacze - ja bym tak zrobił jeśli nie masz 5G a chcesz mieć. Jak pisałem wszystko zależy od budżetu. Jeśli chcesz wymienić wszystko to zastanów się. Potrzebujesz po jednym urządzeniu na piętro. Chcesz to pisz do mnie w wiadomościach.

To na czym mi zalezy:

• podsieć czyli pula ip 192.168.1.XXX
  • po kablu 1Gb/s
  • wifi 5Ghz
  • wifi 2,4Ghz

Aktualnie na pietrze mam r6300 (5ghz i 2,4ghz) do niego podlaczony serwer (lan 1Gb/s), telewizor (lan), PS4 (lan), powerline 200Mb/s (lan) w dół na parter podpiety tplink 2,4ghz a do niego telewizor (lan).

Zasięg 5ghz w cale nie jest taki ekstra…

@genosajd said:
To na czym mi zalezy:

• podsieć czyli pula ip 192.168.1.XXX
  • po kablu 1Gb/s
  • wifi 5Ghz
  • wifi 2,4Ghz

Aktualnie na pietrze mam r6300 (5ghz i 2,4ghz) do niego podlaczony serwer (lan 1Gb/s), telewizor (lan), PS4 (lan), powerline 200Mb/s (lan) w dół na parter podpiety tplink 2,4ghz a do niego telewizor (lan).

Zasięg 5ghz w cale nie jest taki ekstra…

Moim zdaniem, powinieneś zadać sobie pytanie, do jakich zastosowań będziesz używał WiFi?

Jakich realnych prędkościach Ci zależy? Jakie urządzenia będą się łączyć do sieci?

I dopiero jak to określisz, okaże się czy potrzebujesz 2,4Ghz/5Ghz, czy AP g/n/ac, czy 100/1000Mbps, czy jeden czy 3-4 ap żeby zrealizować to czego oczekujesz.

Np częstotliwość 5Ghz jest łatwiej pochłaniana przez róże przeszkody (ściany/stropy itp.) 2,4 lepiej to znosi i daje lepszy zasięg.
Ale za to 5Ghz lepiej sprawdza się w blokach, bo tam w każdym mieszkaniu jest AP zazwyczaj na 2,4, i dlatego na 5Ghz jest mniejsze zaszumienie i lepsze parametry.
Np urządzenia kliencie. Laptopy mają anteny o wiele silniejsze od tabletów/smatfonów itp.
Dlatego IMO w dzisiejszych czasach, lepiej sprawdzą się 2-3 tańsze AP (sensownie skonfigurowane, tj. dobór kanałów itp.) niż jeden turbo-uber-super-duper… bo te 3 dają lepsze parametry w CAŁYM obiekcie.
itd.

Na moim przykładzie, ja mam “zwykłe” AP 2,4Ghz n 100Mbps.
Ale rzeczywiste transfery to 90-100Mbps na laptopie i 30-80 na urządzeniach typu tablet/smartfo/itp. na całej powierzchni domu oraz ogrodzie.
mówię tu zarówno o pobieraniu i wysyłaniu, co jest istotne w przypadku np robienia kopii bezpieczeństwa.

Dokładnie tak jak napisał zax0ml. @genosajd najpierw musisz napisać czego oczekujesz bo piszesz bardzo ogólnie. Rozumiem ze pule adresów w tym r6300 masz ustawiona inna i chcesz mieć jeszcze druga pule? Co twoj server robi w sieci? Po kablu masz 1Gb obecnie wiec tylko upewnij się ze kabel sieciowy jest 5e (choć jeśli np tv czy ps4 lub server nie ma karty 1000Mb to nic ci nie da 1Gb po kablu). Pisałeś o dwóch pietrach czyli parter + 1 + 2pietro? Strasznie tak bez składu i ładu piszesz i ciężko się w tym zorientować. Mógłbyś rozpisać schemat pięter swojej sieci jak masz w tej chwili + dodatkowo dopisz do każdego piętra co byś chciał mieć więcej? Bo tu nie ma nic trudnego do zrobienia tylko się określ. Rzucasz hasła a my nie mamy pojęcia jak twoja sieć teraz wygląda prócz urządzeń, które wymieniłeś.

• parter + 1
  • pula adresow musi byc ta sama wszedzie
  • moj serwer zawiera wszystkie multimedia muzyka film zdjecia dokumenty i chce miec z nim jak najszybsze polaczenie - lan 1gb, wifi 5ghz AC + 2,4ghz dla slabszych urzadzen.
  • internet bede mial 120/12 wiec chce w pelni wykorzystywac lacze
    pytanie jaki sprzet uzyc do wifi…

jak narazie w planie mam switch netgear gs108t do sieci lan i na nim bedzie dhcp a do niego podpiete wifi ty;lko nie wiem jak to wifi zrobic aby na parterze i na pietrze byl zajebisty zasieg i transfer, juz ogrodek pomijam zeby nie utrudniac. dom mam 2 x po 100m2

@genosajd Dzięki za post wszystko już jest jasne. Wiec nie potrzebujesz już kolejnego routera. Wystarczy, że zakupisz AP/Repeter/Wmzacniacz wifi na piętro. Osobiście zrobił bym tak, że zakupił bym jeden. Powiesił na środku domu na piętrze i po testował zasięg i transfery. Jeśli sygnał będzie za słaby to dokupił bym drugi i rozplanował bym tak, że router na dole na środku domu a na piętrze bo obu stronach po jednym AP/Repeter/Wmzacniacz.
Jeśli zapytasz o producenta to jak już zauważyłeś, każdy poleci ci coś innego, bo każdy ma inną sprawdzoną markę, każdy patrzy na inne usługi, funkcje i zastosowanie. A prawda jest taka, że każdy sprzęt z górnej półki poradzi sobie z tym. Ja osobiście wybieram na tą chwile Asus-a bo zwróciłem uwagę na funkcję i niezłą pracę tak jak już pisałem wyżej w jednym z postów, ale zastanawiam się jeszcze nad tymi UniFi… Ale jak masz router netgear to przejrzyj ich ofertę może mają jakiś fajny sprzęt wifi który mógł byś zastosować u siebie w domu jeśli jesteś przekonany do tej marki. Jeśli coś wybierzesz to napisz tutaj zerkniemy co tam masz na oku i podpowiemy więcej, ale w pierwszej kolejności powinieneś wybrać producenta…

a co z przelaczaniem urzadzenia miedzy urzadzeniami w sieci wifi chciabym raz sie polaczyc i chodzic po calym domu a nie ciagle sie rozkaczac i laczyc z innym urzadzniem?

a co myslicie o marce Fritz?

np takiego repeatera uzyc
http://allegro.pl/fritz-wlan-repeater-1750e-wifi-ac-n-lan-1gbps-i6118205776.html

@genosajd said:
a co z przelaczaniem urzadzenia miedzy urzadzeniami w sieci wifi chciabym raz sie polaczyc i chodzic po calym domu a nie ciagle sie rozkaczac i laczyc z innym urzadzniem?

a co myslicie o marce Fritz?

np takiego repeatera uzyc
http://allegro.pl/fritz-wlan-repeater-1750e-wifi-ac-n-lan-1gbps-i6118205776.html

@genosajd Szczerze przyznam się, że nigdy o tej marce i producencie nie słyszałem, wiec się nie wypowiem. Jeśli chodzi o przełączanie miedzy wifi to pierwsze pytanie czy ten twój router netgear ma coś takiego jak Roaming Assist albo Assist wifi lub coś podobnego bo rożnie firmy, inaczej nazywają takie przełączanie w sieci do silniejszego nadajnika. Jeśli twój router to ma to możesz szukać do niego drugiego urządzenia z taką samą funkcją i powinny razem współgrać… Dlatego ja osobiście chce się zdecydować na jednego producenta. I będzie to Asus lub UniFi na tą chwilę.

Odświeżam temat, kto jeszcze się z nami podzieli na czym śmiga jego PSM?

Ja postawiłem swojego Plexa na jednym z wirtualnych systemów na moim ESXi. Dzięki temu mogłem dostosować optymalne parametry do transkodowania. W tym momencie przydzielone ma 2 cory po 3,5 GHz max i 1,5 GB ramu. Ten sam system służy mi też jako serwer plików, menadżer torrentów (transmission) razem z SickRage i CouchPotato. Dyski wirtualnych systemów i swap siedzą na SSD a reszta plików podzielona na 2 x 2TB HDD. Lan oczywiście gigabitowy. Dual-band WiFi.

Jeśli chodzi o klienty to używam w większości Androida. Głównie w salonie na Minix X8 z żyroskopowym pilotem i czasem na tablecie. Na kompie zwykle oglądam używając przeglądarki. To samo ustawienie działa ponad rok i jak na razie zero problemów :slight_smile:

Odświeżam temat, kto jeszcze się z nami podzieli na czym śmiga jego PSM?

W salonie Mac Mini Late 2014 :wink: - i3, 4gb ramu, grafa intelowska. Standardowo OSX zostało.
Radzi sobie z 3 rownelogłymi streamami, transcoding zazwyczaj niepotrzebny.
Tam stoi PMS, Deluge, a jednocześnie Kodi z Plex’em - bo całość podpięta do Ampka Marantza i dalej do TV samsunga.
Przy okazji załatwiamy sprawe mirroringu do TV - Video i Audio (Airplay, Miracast, Google Cast) - apka AirServer (pod win i osx)
A i fajnym bajerem staje się własny Ambilight via Hyperion z użyciem Arduino i WS2812b :slight_smile:

Pliki na NAS’ie Synology DiskStation DS416 4x3TB + Plex Cloud (One Drive 1TB)
Całość oczywiście 10/100/1000.
Łącze: 240/120
Router: Ubiquiti ERLite‑3
Switch: Ubiquiti UniFi Switch 8 (vlany pod gości, iptv od jamboxa, home network)
AP: Ubiquiti UniFi AC Lite AP - na mieszkanko 60m - lepej być nie może :wink:

Klienci: Plex pod Kodi, Samsungowy klient, Android, Web

• rodzice via chromecast
  • teściowie via Android TV (Sony).
  • w sypialni podpiete Raspberry Pi Zero z PleXBMC