@krzysztof_302 czy problem występuje tylko na tv (co to za tv jaki model, podaj wersje apki z tv)?
Czy oglądasz plexa na jakiś innych urządzeniach prócz tv np. tablet, konsola (xbox lub ps), tel, inny tv, home media box?
tv: philips 49PUS6561/12
apka plex: 5.4.3.131
Zauważyłem poniższe:
- plex działa poprawnie na tv przy filmach, które mają poniżej 1gb wielkości, powyżej 1,0gb jest już problem
- na kompie gdzie jest plex serwer działa wszystko ok - odtwarza się każdy film
- nie mam plexpass, ale na telefonie poszedł mi film, który miał więcej niż 1gb i poszło, co prawda tylko 1 minutę odtworzyło
- na drugim kompie (jakimś starociu) podobne działanie jak na tv, podobne gdyż obraz leci, ale dość poklatkowo
- filmy odtwarzane na tv bezpośrednio z dysku sieciowego działają idealnie
- ustalenie jakości, nawet na minimum w plex serwerze, to nic nie pomaga
- kombinacje podłączenia kablowego też nie przynosi efektu - opisane wyżej - nie sprawdzałem jeszcze w pełni kablowego podłączenia, brakuje mi jednego kabla sieciowego i muszę coś wygrzebać
Zastanawiam się jak idzie ruch sieciowy przy takiej komunikacji: dysk sieciowy - router - serwer plex - tv
@krzysztof_302 Witaj, dziś jeszcze ci nie powiem co i jak, bo mój szwagier też ma philips-a i też miał problem z apka na plexa. Pogadam z nim jutro i dowiem się co i jak i wtedy szczegółowo ci opisze i przedstawie sprawę .
Jeśli chodzi o twoje spostrzeżenia to:
- dopytam szwagra odnośnie philipsa
- to ok
- nie potrzebny ci plexpass, można wykupić access na urządzenia mobilne bez płacenia abonamentu pisałem o tym gdzieś na forum chyba, jak nie to napisze jaka jest różnica
- stary komputer to nie daje rady nie ma co się dziwić
- to ciekawe…
- jakość tu nie ma nic do rzeczy
- czytałem, nie w kablu leży problem
Jeśli chodzi o ruch to wygląda to tak:
dysk -> router->server plex->router->tv
Hej Krzysiek 
Piszę na forum, może się innym przyda.
- Czy app na TV jest natywna od Plex’a? Aktualna? Pogooglaj czy ten tv i ta app nie ma jakichś znanych bolączek, np Plex’owi na Chromecaście się zdarza gubić audio, idzie w mute. Dajesz cofnij o 10s i problem znika. Stary bug, nadal go nie umieją zlokalizować.
- Czy problem występuje tylko w app na TV? Np jak odtwarzasz ten sam film w mobilnej app plex’a na telefonie czy tablecie - jest taki sam problem?
- Czy problem występuje z każdym rodzajem pliku filmu? wmv, mp4, avi, mkv?
- przy odtwarzaniu można wymusić tryb (zależy od app), np transkoduj, odtwarzaj bezpośrednio, streamuj itp - czy ich przełączanie na problematycznym filmie coś zmienia?
Pozdrowienia,
Błażej
Błażejos,
- instalowana ze stora
- na aplikacji mobilnej leci ok - sprawdzałem jednominutowy kawałek na darmowej wersji apki
- rozszerzenie chyba nie ma znaczenia - sprawdzłąem na avi i mkv, zweryfikuję jeszcze raz
- rozumiem, że w aplikacji na tv? To w tej chwili chyba jest ustawione odtwarzaj bezpoiśrednio - nie zmieniałem tego parametru
Zrobiłem dwie rzeczy:
- zainstalowałem plex media player na innym kompie i odpaliłem kilka filmów. Poszło bez problemu, nawet filmy zajmujące więcej niż 1gb.
- przestawiłem w aplikacji na tv strumieniowanie bezpośrednie i dalej to samo
wychodzi, że coś jest z apką na tv
@krzysztof_302 Po rozmowie ze szwagrem, niestety dochodzę do takiego samego wniosku jak ty, że apka jest już nie aktualizowana i nie działa.
Posiada on TV Philips PUH6400/88, w nim jest Android Lolipop 5.1.1 a wersja apki plexa to 5.4.3.131 (czyli wszystko się zgadza z twoim TV również masz ten sam system i model apki).
W jego przypadku podejrzewaliśmy, że to wina połączenie z internetem, ponieważ on ogląda ode mnie plexa przez neta - choć na początku czyli rok temu styczeń 2016 jak uruchomiłem serwer plexa apka działała jeszcze z 1-2miesiące do kolejnej aktualizacji, później miał te same objawy miał głos brak obrazu lub jak przewijał wszystko się chrzaniło. O dziwo przez www czy urządzenie mobilne Plex działał. Wiec winą obarczyłem wtedy od razu telewizor i poleciłem zakup home media box do tv.
Opcja pierwsza. Szwagier bystrzacha wpadł na inny sposób
mianowicie wykorzystał swój telefon z androidzie, plexa puszcza przez apke w telefonie i puszcza wykorzystując KLONOWANIE/MIRRORING na telewizorze i wszystko mu działa pięknie
Wiec jeśli nie chcesz się narażać na kolejne koszta w zakup jakiś media box to jest bardzo dobre wyjście, jedyne co musisz zakupić to subskrypcje na urządzenie mobilne kosztuje ona dożywotnio jakieś 5euro nie mylić z plexpass (pamiętaj że ta subskrypcja będzie dostępna na twój adres email na daną rodzinę urządzeń np. kupujesz sub na androida, to możesz wykorzystywać plexa na urządzeniach mobilnych z androidem z twoim adresem e-mail z playstore, jesli kupisz sub na appla możesz korzystać z plexa z iphona lub ipada z twojego e-maila).
Opcja druga na którą wpadłem dopiero dziś, żeby ściągnąć apke z playstore ręcznie (bo najnowsza wersja plexa na android TV to 5.5.0) i wgrać na smart philipsa ręcznie, nie wiem czy to możliwe wgl, ale jesli tam siedzi android to podejrzewam ze może ktoś zna jakiś sposób, żeby wgrać jakaś nowsza apke plexa do android TV - to tylko pomysł pogoogluje na ten temat i wrócę z odp jeśli znajdę.
Opcja trzecia przeszukać forum całego plexa i odnaleźć ludzi z telewizorami philipsa i zobaczyć czy im to działa lub jak rozwiązać ten problem inaczej.
Opcja czwarta dokupić jakiś media box do tv.
Dodam jeszcze, że brat ma TV Sony Bravia z wersją androida 5.1.1 lolipop oraz plexem 5.5.0.227 i wszystko mu działa jak należy.
Lepiej nie pomogę. Może ktoś inny znajdzie jakiś sposób. Mam nadzieje, że pomogłem. Powodzenia.
PS. jak byś mógł zmienić temat całego wątku na:
“Problem z obrazem przy streamingu na TV Philips”
@patrick-irl
dzięki za info.
- mam w domu jedno takie urządzenie WD TV Life - podłączony do drugiego tv u dzieciaków i śmiga, ale nie bardzo mam ochotę stawiać kolejnego klocka przy głównym dekoderze, aplikacja jest znacznie wygodniejsza,
- sprawdzę sobie z mirroringiem obrazu z telefonu - chociaż to też jest trochę słabe w użytkowaniu rozwiązanie, ale nie można zaprzeczyć, że sprytne
- takie głupie pytanko - czy aplikacja na mobile oraz na TV to ta sama ? na szybko coś poszukałem, ale znajduje mi tylko na mobile,
- przeszukanie forum zajmie trochę czasu hihhiih
nie mniej bardzo dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu tajemicy 
a tak swoją drogą ciekawe co na to sam plex powie
Przejrzałem forum i widzę, że z Philipsami to ‘generał porażka’ - sporo ludzi ma kłopot z aplikacją na TV.
@krzysztof_302 said:
mam w domu jedno takie urządzenie WD TV Life - podłączony do drugiego tv u dzieciaków i śmiga, ale nie bardzo mam ochotę stawiać kolejnego klocka przy głównym dekoderze, aplikacja jest znacznie wygodniejsza,
Nie musi to być klocek, może to byc “stick” jak Chromecast itp. i wygląda jak pendrive wpięty z tyłu TV do portu HDMI.

@krzysztof_302 said:
takie głupie pytanko - czy aplikacja na mobile oraz na TV to ta sama ? na szybko coś poszukałem, ale znajduje mi tylko na mobile,
Nie używam androida na co dzień ale w play store wygląda że apka jest ta sama.
@krzysztof_302 said:
a tak swoją drogą ciekawe co na to sam plex powie
Plex aktualizuje swój produkt na bieżąco to producenci telewizorów dają d…y bo nie dbają o swoich klientów, tak mi się wydaje przynajmniej.
@krzysztof_302 said:
Przejrzałem forum i widzę, że z Philipsami to ‘generał porażka’ - sporo ludzi ma kłopot z aplikacją na TV.
Nie spodziewałem się cudów. Ale trzeba poszukać jak wgrywać ręcznie apke do TV.
Edit:
Wracam bo znalazłem coś takiego jak zainstalować aplikacje z telefonu na TV
- nie mam androida, żeby to wypróbować ale myślę, że warto zrobić takie coś tylko upewnij się ze plex w telefonie jest wersji 5.5.0, robisz backup a potem zgodnie z wskazówkami z Youtuba instalujesz na TV
daj znać czy podziałało.
Hej,
To już wiadomo na bank, że to app na Androida daje ciała. A dokładniej przypuszczam że wprowadzili nowe rzeczy do kodu serwera (a masz aktualny), a stara app nie umie ich obsłużyć. To mnie właśnie wkurza w Andkach: “kupiłeś, to idź i nie zawracaj nam gitary aktualizacjami”.
Chromecast polecam, mam tą nowszą ver na 5GHz (2,4 jest już strasznie zaśmiecone) i działa super:
allegro

Masz go wpiętego za tv i żadnego dodatkowego pudełka.
Siemka,
Robi się jeszcze ciekawiej.
- podmiana aplikacji na TV ręcznie instalowanej - leży i kwiczy obraz. Zainstalowana apk 5.5.0.270 czy jakoś tak
- patent ‘na szwagra’ - odpalam pleyera na pc i podpinam:
- mobile_1 po 5ghz - działa wszystko poprawnie
- mobile_2 po 2,4ghz - działa wszystko poprawnie
- tablet - działa wszystko poprawnie
- przeglądarka opera - działa wszystko poprawnie
- tv - tadam ofkors nie działa
@krzysztof_302
Widać, że firma Philips zeszła już na psy
szkoda że ręczna instalacja nie wypaliła, już miałem taką nadzieje (nic szwagier też spróbuje tej ręcznej instalacji na jego philipsie). Przekonuje się tylko, coraz bardziej, że android to szit jakich mało.
A spróbuj z telefonem klonowaniem na tv, nawet na tą darmową 1minute.
Mi osobiście brakuje, już pomysłów. Jutro wyjeżdżam na tydzień, wiec może jak wrócę z jakimiś nowymi pomysłami.
ok, z ciekawości sprawdzę, ale widać, że problem jest dość gruby
@Jaszczur
Działa nareszcie. Dzięki za pomoc.
Dla innych - what to do:
Proponuje PLEX_5.1.1.199
I takie ustawienia:
Wideo: Bezposrednio
Audio: Transcode
Odtwarzanie - Auto
Bezposrednio Włącz
Passthrought Automatyczne
Allow insecure ZAWSZE
@krzysztof_302 said:
@Jaszczur
Działa nareszcie. Dzięki za pomoc.Dla innych - what to do:
Proponuje PLEX_5.1.1.199
I takie ustawienia:
Wideo: Bezposrednio
Audio: Transcode
Odtwarzanie - Auto
Bezposrednio Włącz
Passthrought Automatyczne
Allow insecure ZAWSZE
Ale to ręcznie wgrałeś taka wersje plexa? Pobrałeś ja z kad? ![]()
Znalazłem na jakiejś stronie z apkami. Pobrałem i ręcznie wgrałem do TV.