Chciałem zainstalować mój Plex Media Server na Ubuntu tylko pojawia mi się problem, Plex nie widzi katalogów i podkatalogów z dysku zewnętrznego na USB.
I z tym mecze się już dłuższa chwile , Czy jest ktoś tu na forum co mógł by mi pomoc rozwiązać ten problem Bardzo Proszę ??
Sam mam plexa na ubuntu i nie miałem żadnych takich problemów. Nie zmieniałem też żadnych ustawień dla użytkownika plex.
Jedyne co przychodzi mi do głowy, to faktycznie brak przywilejów. ls -al wpisane w terminalu w folderze który chcesz udostępnić szybko wyjaśni, kto ma dostęp. Jeśli jest nim tylko właściciel, wtedy pomoże zmiana uprawnień. Jeśli w katalogu są same media, to chmod -r a+r powinno rozwiązać sprawę (patrz link w odpowiedzi powyżej).
Jeśli to nie pomoże, to może spróbuj utworzyć twardy link (ln -d <ścieżka do urządzenia usb> ) do tego zewnętrznego dysku i ustawić do niego uprawnienia, a w PLEXie wskazać właśnie ten link
Nie wie ktoś jak podłączyć plex server do dysku Toshiba’s Canvio Home Backup & Share 2tb. Najlepiej żeby oglądać na tv lg. Mam już zainstalowaną apkę na lg działa jak jest włączony komputer, chciałbym żeby działało bez włączania komputera żeby automatycznie chodziło z dyskiem
@grzybu87 said:
Nie wie ktoś jak podłączyć plex server do dysku Toshiba’s Canvio Home Backup & Share 2tb. Najlepiej żeby oglądać na tv lg. Mam już zainstalowaną apkę na lg działa jak jest włączony komputer, chciałbym żeby działało bez włączania komputera żeby automatycznie chodziło z dyskiem
Nie da rady niestety. Sama aplikacja na LG nie wystarczy. Potrzebny jest serwer Plexa który udostępnia te pliki klijentom. Jeżeli na Twoim NAS-ie nie da się zainstalować Plex-a (a nie widzię go na liście supportowanych NAS-ów) to niestety nie obejdzie się bez włączonego komputera.