Gröna artefakter vid 1080p


#1

Hejsan,

Jag har märkt en underlig sak. När jag spelar upp vissa filmer som är i 1080p. Jag får gröna artefakter ganska ofta. Ljudet hänger med utan problem, men bilden blir konstig. Jag väljer alltid “Direktuppspelning” när jag tittar på min TV.

Detta gör mig smått galen då det endast sker på en speciell typ av film. Det är nämligen bara på gamla filmer så som tex Pippi på rymmen från 1970 och Karlsson på taket från 1974 mm. Dessa har kommit ut på Bluray 1080p. Jag har givetvis kollat igenom själva .mkv-filen för att kontrollera att artefakter inte finns på källfilen.

Så nu börjar jag bli lite fundersam på varför detta händer. Jag är ganska tekniskt kunnig vad det gäller datorer och nätverk, men jag kan inte lyckas hitta vad som ställer till just detta problem.

DLNA är självfallet aktiverat i mina inställningar på plex. Dock såg jag att det fanns ett fält där man kunde ställa in “Klientspecifika inställningar för DLNA-servern” men har inte angett något där då jag inte riktigt förstått vad det gör.

Nu över till det tekniska

Plex-Servern
Version: 1.2.2.2857 (senaste i skrivande stund)
DLNA aktiverat (se bild nedan för skärmbild av inställningar)
AMD Phenom II - 6-kärnig, 2,8GHz
16GB Ram
Ansluten till nätverk via kabel

Klient
Samsung ES7005 (se bild nedan för detaljerad info)
Ansluten till nätverk via kabel

Nätverk
Router består av en pfsense med väldigt god hårdvara.
Har aldrig några besvär med hastigheter. När jag flyttar filer lokalt mellan enheter maxar jag alltid nästan nätverket (1Gb/s)

Exempel på filmegenskaper som ger artefakter
Video: 2pass x264 at 11689 kbps
Resolution: 1920x1072
Audio: AC3 664Kb/s

Nedan ser ni detaljerad info kring TV:n samt en skärmbild från mina DLNA-inställningar.


#2

Har du testat med Plex appen för Samsung istället för DLNA?


#3

@Peter_W said:
Har du testat med Plex appen för Samsung istället för DLNA?

Hej,

Ja, jag kör med plex-appen. Jag insåg för ett par dagar sen att det inte alls går via DLNA när man kör via appen, vilket jag trodde förut. Jag har alltid kört med appen. Jag väljer alltid "Direktuppspelning" när jag ska titta på något via TV:n.


#4

Testa att tvinga en Transcode för att se om det gör någon skillnad.


#5

Och om det skulle funka bättre med en transcode, var har jag problemet då?


#6

Det kan tyda på att något i just de filmerna inte uppskattas av Samsung-klienten. Olika klienter har stöd för olika saker och hanterar codecs annorlunda. En annan sak du kan testa är faktiskt att försöka nyttja Samsungs DLNA eller möjligen kopiera ut på USB-minne och stoppa i TV'n direkt. Jag misstänker att du kommer få samma problem då. Om du tvingar en transcode - och det fungerar - kan du försöka "massera"/"tvätta" dina filer permanent, du får nog en viss förlust i kvalité (alla omkodningar av filmer skapar detta) men om du vill slippa artefakterna så..


#7

Hej Peter_W,

Tack för infon! Som tur är gäller detta endast ett fåtal äldre filmer. Jag ska testa att köra en transcode och se om det funkar bättre.

Tack!