Plex - Udostępnianie TV? Co trzeba zrobić?

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w “Live TV” na Plex? Co jest potrzebne do możliwości Stremowania TV z Twojego odbiorcy. Pytanie czy jeśli dostanę dekoder od swojego dostawcy JDMI, to czy będę musiał go zamienić na inny i czy będzie on odczytywał telewizję z kablówki?

Czy jest ktoś komu udało się zrobić taki manewr?

Z przyjemnością byłbym zainwestowany takim rozwiązaniem.

@FloydKulis ostatnio wpadłem na ciekawy projekt na malinie pi, mianowicie myserver.opentechnologies.pl/ lub tutaj facebook.com/TVServer
Fajnie to wygląda, ciekawie się prezentuje i z tego co ludzie piszą działa. Na plexie kiedyś coś próbowałem ale nie działało to i odpuściłem. Teraz przymierzam się do maliny zwłaszcza że będę robił inteligentny dom na malinie… :slight_smile:

Ja posiadam dekoder z systemem egami(enigma2) i są wszystkie programy cały program guide i można oglądać i nagrywać zdalnie dosyć ciekawa rzecz na razie nie zawodzi jedyne co mam słabą wysyłkę i nieraz ścina programy hd także to polecam plex podłączony jest pod ten dekoder jest na to zrobiony specjalny plugin i jest ok

1 Like

@mbalsam No właśnie czytałem o tym. Mógłbyś napisać cos wiecej? Jaki dekoder lub jaki model? Jaki plugin? Czy darmowy czy płatny ten plugin? Kanały masz wszystkie które są w pakiecie cyfrówki? Czy można używać pluginu na urządzeniach moglbilnych(zwłaszcza jabłko) lub na konsoli np Xbox?
Czy ewentualnie myślałeś lub porównywałem Emba?

Plugin darmowy dostępny w repozytorium posiadam dekoder octagon dostępny np.https://www.tvsat-sklep.com/pl/c/OCTAGON/71 kup sobie z dwoma głowicami sat ja nie ma kablowki tylko sat wszędzie pracuje ino trzeba mieć plex pass bo nie widać opcji dekodera włączenia bez pass

dekoder polecam ze stajni octagon : https://www.tvsat-sklep.com/pl/c/OCTAGON/71 sklep ok choć to niby reklamuje go plugin darmowy w repo .

jak dla wszystkich polecam na serwerze program http://www.openflixr.com/#Download posiada wszystko i wiecej idealny na domowy server

Powiedz proszę czy działa to z telewizją naziemną?
Czy można podłączyć ten dekoder do kablówki z JDMI?
Czy można udostępniać telewizję zaproszonym gościom?

Jak będzie trzeba to się kupi tego PlexPass. Już zacząłem na niego oszczędzać.

Bronie się przed Emby tylko z tego powodu że Plex ma swoje oprogramowanie na każdym urządzeniu =].

@ELYSIUM said:

Ja posiadam dekoder z systemem egami(enigma2) i są wszystkie programy cały program guide i można oglądać i nagrywać zdalnie dosyć ciekawa rzecz na razie nie zawodzi jedyne co mam słabą wysyłkę i nieraz ścina programy hd także to polecam plex podłączony jest pod ten dekoder jest na to zrobiony specjalny plugin i jest ok

Jaki plugin używasz ??

Plugin jest napisany dla egami .
2.
nie wiem czy działa z tv naziemna ponieważ takiej nie używam a dekoder nie posiada takiego wejścia dvbt.choć raczej by działał

tv nie można udostępniać

4.a najlepsza metoda zrobienia sobie własnej tv jest stworzenie playlisty m3u
wtedy jest to lepiej,..,oczywiście lepiej ajk dekoder posiada 2 głowice sat aby komuś kto w domu ogląda nie wyłączało programu tv.
.

na zdjęciach plugin do plex dvr

oraz plugin pokazany dla swojego iptv

liste iptv wtedy mozna udostępniać swoim znajomym

Czy dwie głowice oznacza potrzebę podłączenia dwóch kabli od satelity? Niestety mam możliwość podłączenia tylko jednego.

@FloydKulis said:
Czy dwie głowice oznacza potrzebę podłączenia dwóch kabli od satelity? Niestety mam możliwość podłączenia tylko jednego.

Dwie głowice oznaczają konieczność posiadania przy talerzu konwertera z conajmniej dwoma wyjściami dla przewodów koncentrycznych i oba przewody należy doprowadzić do urządzenia.

Obawiam się JMDI w bloku nie posiada takiego luksusu.Mam podział na TV naziemną i dostęp do satelity. Ciekaw jestem czy jak bym kupił dekoder i podłączył ich kablówkę to czy udał by się taki manewr. Jeszcze musiałbym wiedzieć który dekoder na pewno będzie działał.

U mnie do Nvidia Shield TV jest wpięty Hauppauge WinTV-dual HD 1590 (DVB-T/T2) z podłączonym jednym kablem do anteny do odbioru telewizji naziemnej.
Dzięki temu rozwiązaniu mogę w dwóch pokojach oglądać jednocześnie dwa różne kanały lub nagrywać jeden kanał, oglądając inny.
Po jednodniowych testach mogę stwierdzić, że zmiana/wczytanie kanału trwa bardzo długo (nawet do 20 sek.). Po wczytaniu kanału odtwarzanie jest płynne, zarówno na urządzeniu z wpiętym tunerem jak i na innych urządzeniach w sieci.

Niestety podczas oglądania kanałów SD na Nvidia Shield TV program wyświetlany jest w proporcjach 4:3, który deformuje wyświetlany obraz i pozostawia czarne pasy po bokach obrazu. Po nagraniu takiego programu odtwarza się już prawidłowo jako 16:9.
Problem ten występuje na kanałach nadawanych w SD. Materiał HD jest wyświetlany prawidłowo na całym ekranie.
Niestety w naszej telewizji naziemnej dominują jeszcze te pierwsze co dyskwalifikuje mój zestaw do oglądania telewizji na żywo.

Podczas oglądania telewizji live w przeglądarce internetowej , zarówno SD jak i HD wyświetlane jest prawidłowo.

@patrick-irl said:
@FloydKulis ostatnio wpadłem na ciekawy projekt na malinie pi, mianowicie myserver.opentechnologies.pl/ lub tutaj facebook.com/TVServer
Fajnie to wygląda, ciekawie się prezentuje i z tego co ludzie piszą działa. Na plexie kiedyś coś próbowałem ale nie działało to i odpuściłem. Teraz przymierzam się do maliny zwłaszcza że będę robił inteligentny dom na malinie… :slight_smile:

a nie lepiej fibaro?

@genosajd nigdy w życiu żadnego fibaro… jestem daleki od wykorzystywania rozwiązania bezprzewodowego jeśli mogę mieć kabel!!! Wystarczy poczytać ich forum jak ludzie płaczą ze to kupili :stuck_out_tongue: Fibaro ma dobra reklamę i dobry bajer i na tym się kończy. No chyba że ktoś ma domek z kartonu i żadne ściany itp to nie problem.

Zainstalowałem plugin DVR API i połączyłem z plexem i moim zdaniem średnio to działa.
Dużym minusem jest EPG, które pobierane jest z internetu i trzeba sparować z każdym kanałem.
Nie ma wszystkich kanałów dostępnych.

Nie udało mi się wyświetlić listy kanałów w plex tylko pokazywane jest to co w danej chwili leci i ma epg.
Emby dużo lepiej się sprawdza.

@unr3al2 korzystasz z Emby? mowisz ze lepiej wypada napisz plusy i minusy jednego i drugiego. Stoje przed wyborem wlasnie plex vs emby i nie wiem w ktora strone isc.
Potrzebne mi sa w sumie dwie opcje:

1. wybieram sobie kanal i ogladam ten co chce.
  2. stremuje jeden kanal dla wszystkich kto ma dostep do mojej biblioteki.
    Testujemy z @mbalsam plexa ale narazie srednio wlasnie wypada ten streming przez playliste iptv

Do oglądania TV lepiej sprawdzi się emby a do biblioteki z filmami Plex. Taki mam podział.
Minusem emby jest to, że nie można łączyć zasobów znajomych. Ale działa TV.

Jak chcesz puścić stream z jednym kanałem to widziałem gdzieś aplikację, która raz transkoduje dla x podłączonych źródeł. Ograniczeniem jest tylko łącze.
Plex nie nadaje się do oglądania TV z dekoderami.
Lepiej chyba się sprawdza do nagrywania, ale to też wielka niewiadoma, bo nagrywa nie z EPG.

@unr3al2 Jak byś gdzieś podesłał nazwę tej aplikacji do streamowania jednego kanału dla x osób? W przyszłym miesiącu będę miał nowy dekoder z E2 to wypróbuje emby.