@Tymto said:
Cześć wszystkim!
Zastanawiam się czy jest sens kupować PP dla mnie i w związku z tym mam pytania:
Plex Pass - ilu użytkowników można stworzyć na jednym koncie? (opcja Multiple Users)
O co dokładnie chodzi z Multiple Users? (przecież w wersji darmowej do serwera Plex i tak może podłączyć się wielu użytkowników)
Ile aplikacji i ilu użytkownikom można odblokować przez Plex Pass? (połączyłem t w głowie z tym Multi Users)
Jakie aplikacje są płatne? (wiem że na smatphony 5$ nie wiem jak inne urządzenia np PC, konsola, AppleTV itd)
Nie bawiłem się jeszcze MultiUser, ale jeśli chodzi o pytanie 4 to tylko urządzenia mobilne są płatne dożywotnio za każde konto AppleID w OS lub PlayStore email w Androidzie. Pisałem już o tym gdzieś wcześniej. Ja zrobiłem tak, że wykupiłem po jednym koncie na OS i Androida i po instalowałem Plex z mojego konta na wszystkie urządzenia użytkownikom w domu np. dziewczynie i dzieciom i wszystkim śmiga bez dodatkowych opłat. To było przed wykupieniem PP. Teraz jest ten MultiUser ale nie ustawiałem tego jeszcze.
Do czego jeszcze wykorzystuje PP, do muzyki jest tam dodatkowa opcja płatna która jest rozszerzeniem jak masz PP. Jest dodatkowa opcja blokowania i wysyłania wiadomości do użytkowników którzy obecnie oglądają od ciebie.
Zastanawiam się czy PP jest dla mnie.
Skoro mogę odblokować urządzenia za 50zl zamiast kupować PP za 250zl w promocji lub 500zl poza promocja to zastanawiam czy mi się to przyda.
Główny cel używania Plexa to zastąpienie Netflix i Spotify dla użytkowników domowych (5 do 8 osob z późniejszym rozwojem).
Plex Pass - ilu użytkowników można stworzyć na jednym koncie? (opcja Multiple Users)
Kupując Plex Pass, zakładasz Plex Home. Do takiego domu możesz zaprosić do 15 użytkowników zarówno prawdziwe konta (np. Twój przyjaciel) jak i konta zarządzalne, np. dla dzieci. Konta zarządzalne nie potrzebują adresu e-mail.
Każdy kto jest członkiem Twojego domu, ma dostęp do wszystkich bonusów idących z posiadania Plex Pass.
Więc Twój przyjaciel, dołącza do domu, ma Androida, ściąga aplikację i jest dla niego darmowa, tak długo jak jest członkiem Twojego domu.
O co dokładnie chodzi z Multiple Users? (przecież w wersji darmowej do serwera Plex i tak może podłączyć się wielu użytkowników)
Nie podłączyć, nie należą oni do Twojego domu, tylko udostępniasz im bibliotekę/i. W tym przypadku nie mają benefitów z Plex Pass.
Ile aplikacji i ilu użytkownikom można odblokować przez Plex Pass? (połączyłem t w głowie z tym Multi Users)
Nie ma limitu na aplikacje, po prostu się logujesz kontem. Co do użytkowników to tak jak pisałem, Ty + 15 kont (liczą się zarządzalne i konta Plex). Jak ta ilość jest za mała to piszesz do nich, np, że Twoja rodzina jest bardzo liczna i potrzebujesz większy limit. Były takie sytuacje i w tych przypadkach Plex zwiększał limit. Chodzi o to, że zdarzają się ludzie, którzy sprzedają dostęp do serwerów.
Jakie aplikacje są płatne? (wiem że na smatphony 5$ nie wiem jak inne urządzenia np PC, konsola, AppleTV itd)
Najlepiej sprawdź tu: https://www.plex.tv/downloads/
Na PC jest OpenPHT i PMP za darmo, konsole są za darmo, Apple TV też.