Plex i dzwiek AC3

Jak zmusic plexa do odtwarzania filmow z AC3?

wersja serwera 1.19.5.3112
wersja na tv 5.1.2

gdy próbuje odpalic odpalic obojetnie jaki film z AC3 to wywala blad odtwarzania, nagle dzwiek przestrzenny przestal byc trendy?! ogolnie taka sama zaleznosc zauwazylem np. na cda gdzie chyba w zeszlym roku byla “akcja” konwertowania wszystkiego co ma ac3

Czy chodzi o Plex na Samsung Smart TV?
W innych aplikacjach Plex, z których do tej pory korzystałem, AC3 grało dobrze (jednak nie mam tutaj Samsunga, który sam to zweryfikował).

Przetłumaczone za pomocą Tłumacza Google

glownie ogladam na samsungu ale na lg jest to samo (tyle ze tu juz nie mam wsparcia i apka jest jakas stara), wyglada to tak jak by po prostu okroili serwer ze wspacia ac3 bo nawet na serwerze pisze “Nieznany (AC3 5.1)” - problem juz pojawial sie w zeszym roku ale nie przeszkadzalo mi to zbytnio bo malo uzywalem

jedyna opcja jaka zauwazylem to na chromecast da sie wymusic ac3 ale to tylko półśrodek

„Nieznany (AC3 5.1)” oznacza po prostu, że strumień audio nie ma nazwy - jest na pewno rozpoznawany jako AC3 5.1.
Czy masz jakieś ustawienia w aplikacji Plex na swoim Samsungu, które mogą spowodować, że Plex będzie odtwarzał to w stereo? Jakiś czas temu miałem problem z moim Sony (z systemem Android TV). Chociaż telewizor był w stanie odtwarzać dźwięk przestrzenny (AC3, DTS), nie był w stanie przekazać go z aplikacji uruchomionych na telewizorze (z wyjątkiem niektórych natywnych aplikacji Sony).

wlasnie strumien ma nazwe, np. mediaInfo normalnie go odczytuje (640 kb/s 6 chnls AC3 Polish) a serwer tego nie widzi

w telewizorze nie mam żadnych opcji audio w plexie, jedynie “normalize multi-channel audio”, kiedys pamietam byla taka mozliwosc w serwerze plexa by conwertorwal to do stereo - teraz niestety to gdzies zniklo :frowning:

U mnie bez problemu server transcoduje z ac3 na aac i wszystko smiga.

na samsungu?

zapodaj screena z ustawien

PS
wie ktos moze czemu od paru wersji DLNA w ustawieniach jest wylaczony? co zmienia jego wlaczenie skoro wiekszosc filmow idzie bez wlaczenia tej opcji?

napisz do mnie na pw i podaj @

dlna poczytaj na googlach… dla mnie zbedne, ale kiedy ogladalem przez dlna z plexa na nbox nk-i :slight_smile:

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.