Serwer Plex nie jest połączony na Sony Bravia KD65A1

Pomóżcie. Do niedawna wszystko śmigało. Win 7, router Mikrotik Home AP, telewizor jak w temacie, wszystko w sieci lokalnej.
Serwer zainstalowany na Windows, aplikacja Plex zainstalowana na telewizorze. Od niedawna jak wchodzę w aplikację na telewizor to nie widzę filmów które mam udostępnione na komputerze. Pisze że serwer jest offline. Nie da się połączyć. Problem jest z komputerem/siecią bo jak instaluję plexa na telefonie to jest podobnie.
Na komputerze serwer zainstalowany, i pokazuje że jest połączony, zarówno w trybie szyfrowanym jak i nie.
Zrobiłem już wszystko co radzą w samouczkach - dałem wszystkie zezwolenia na streaming w Windows Media Player, dałem wyjątki do firewalla (po wyłączeniu FW i tak nie działa) , sieć jest domowa, udostępnianie plików i streamingu włączone i zezwolone, grupa domowa stworzona, przeinstalowałem kilka razy aplikację na komputerze i w telewizorze na najnowsze oprogramowanie. Na ruterze się nie znam, ale ustawienia są standardowe.
Telewizor w diagnostyce serwera nie widzi żadnych serwerów medialnych - ani DLNA, ani Uniwersal Media Serwer, ani Plex.
Co jeszcze mogę zrobić?
W opcji mam tylko postawienie od nowa Win10, ale może zapomniałem lub nie wiem o jakiejś prostej rzeczy.
Co może być przyczyną że urządzenie zdalne nie widzi żadnych serwerów medialnych?

Spróbuj zainstalować serwer na innym urządzeniu i zobacz, czy tv go widzi. Zawęzi to trochę koło podejrzanych.

OK, tak zrobię jutro i dam znać

Uruchomiłem serwer na komórce - może nie działa 100% bo nie mam Plex Pass, ale telewizor zobaczył serwer z komórki, i udało mi się przez niego wysłać film.
Także podejrzanym jest komputer.

Zawziąłem się i znalazłem, problem rozwiązany.
Oprócz programu zapory sieciowej, jest jeszcze u mnie zainstalowany VPN. I w opcjach tego VPNa, była zaznaczona opcja żeby urządzenia z sieci były niewidoczne, nawet jeśli VPN nie będzie aktywny.
Także w razie problemów oprócz zapory, sprawdzajcie dokładnie też VPN, nawet jeśli z niego nie korzystacie.

1 Like

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.