Biblioteka PLEX na Synology

Dzień dobry.
Mam problem z dodaniem folderów w PMS na Synology DS115j.
W ygląda to w ten sposób, że po wskazaniu folderu w jednej z trzech bibliotek po kliknięciu “dodaj bibliotekę” jest komunikat: zmiany nie mogły zostać zapisane. Obojętnie jaki folder zamierzam udostępnić zawsze jest to samo, nie jest to więc kwestia lokalizacji samego folderu, który wskazuję. Odinstalowywałem już Plex, usuwałem folder współdzielony plex i instalowałem od nowa. Resetowałem DMS do ustawień fabrycznych łącznie z usuwaniem wszystkich danych. Niczego to nie zmienia.Stało się tak po tym jak zainstalowałem nowszy pakiet plex.spk pobrany bezpośrednio ze strony producenta. Odinstalowałem go jednak i ponownie próbuję zainstalować ten dostępny w centrum pakietów. Teraz po instalacji - i od tego być może powinienem zacząć - pojawia się komunikat: Wykryto problem z głównym elementem serwera multimediów Plex.
Czy ktoś potrafi mi pomóc?

@Darek. Nie posiadam niestety synology, ale czy patrzyłeś na forum w wątku Synology? Tu masz krotka instrukcje. http://forums.plex.tv/discussion/306777/operation-failed-on-manual-install#latest
może warto spróbować wg tego co tu piszą. Albo wrzuć logi, żeby można było z nich coś zobaczyć. Bo same komunikaty mi nic nie mówią niestety.

@patrick-irl Naturalnie przejrzałem wszystkie dostępne informacje również na obcojęzycznych forach dot. plex. Nikt jednak nie opisuje nawet takiego jak mój problemu dlatego napisałem post z prośbą o pomoc tutaj.o logach rzeczywiście czytałem. W jakiej lokalizacji są te pliki z logami, o których mowa?

Mam pliki txt z logami ale jest ich sporo. O który plik konkretnie chodzi?

@Darek. jak to jakie, wszystkie errory jakie masz w logu… musisz przejrzeć i wyłapać lub wrzuć cały plik z log-ami.

@patrick-irl said:
@Darek. jak to jakie, wszystkie errory jakie masz w logu… musisz przejrzeć i wyłapać lub wrzuć cały plik z log-ami. Mam nadzieję, że o to chodzi bo już mi ręce opadają.

witam jest jakieś rozwiązanie mam ten sam problem

Poszukaj innego folderu. Synology ma politykę umieszczania folderów:
Dysk/Movies/…

dodawanie servera powinno odbywać się w sieci LAN a nie WAN. Tzn. powinno się wejsć po swojej wewnętrznej sieci, np.:
http://192.168.0.100:32400/

1 Like

@“mk3tdi@gmail.com” z Darkiem doszliśmy do jednego wniosku, że ten synology DS115j po prostu nie radzi sobie z serverem plex. działa ale bardzo wolno. Jak Darkowi udostępniłem swoją bibliotekę to chodził mu mój PMS 10 razy szybciej po WAN niż jemu lokalnie. Gdzie ja stremuje z Irlandii :slight_smile: Jeśli ktoś ma jakieś problemy proszę pisać.

Potwierdzam to co napisał patrick-irl . To nie jest kwestia Plex-a tylko hardwear-u. Za słaby sprzęt

Witam,

Borykam się z takim samym problemem- nie mogę dodać biblioteki do PLEX. Używam QNAP TS-251A.
Zainstalowałem aplikacje na QNAP, znalazł mój NAS podczas konfiguracji jednak żadna biblioteka nie może zostać dodana. Domniemam że to coś nie tak z konfiguracją NAS ale nie mam pojęcia co. W zarządzaniu folderami współdzielonymi, folder Multimedia (podstawowy i którego używam) zdaje się być skonfigurowany poprawnie, w dodatku mogę otwierać filmy z tego folderu na telewizorze (nie przez PLEX a standardowe aplikacje QNAP)

Ostatni screen dotyczy właściwości folderu Multimedia.
A, oczywiście łączę się z PLEX przez wewnętrzne IP- widać na screenie.
Ktoś już rozpracował ten problem?

Update:

Wszystko ładnie działa, w moim wypadku wystarczyła aktualizacja QNAP-a i restart.

Zostawiam wpis dla potomnych.

Pozdrawiam.

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.