Napisy w Plex - opis jak uruchamiać, jak dodawać napisy do filmu

Kolejny samouczek dla osób które mają problemy z wyświetlaniem napisów w PMS. Przyczyn, dlaczego napisy się nie wyświetlają lub nie ma polskich znaków może być kilka… Przedstawie kilka rozwiązań jak sobie z tym poradzić.

1. Napisy muszą mieć taką samą nazwę jak film. Czyli plik z filmem ma nazwę np. Gwiezdne wojny ViI (specjalnie wskazuje uwagę na znaki, to plik z napisami powinien mieć tak samą nazwę).
  2. Napisy najlepiej powinny być zapisane lub ściągnięte z sieci w formacie SRT, nazwa np. Gwiezdne wojny ViL.srt , jest to najbardziej rozpoznawany plik przez wszystkie odtwarzacze, playery itp.
  3. Jeżeli napisy nadal się nie pojawiają jest 3 sposób można dodać napisy na film, czyli połączyć plik video z napisami srt. Tu mamy kilka programów które mogą wam w tym pomóc np. VirtualDub lub MKVtool. Ja osobiście mam filmy w mkv i używam tego drugie. Dodanie napisów trwa może 60secund.
  4. Napisy są ale nie ma polskich znaków, jeśli mamy taki problem to znaczy, że kodowanie napisów jest w niewłaściwym formacie. Polski język jest kodowany w UTF 8 unicode (utf8). Możecie wygooglować “Jak zmienić kodowanie znaków w napisach do filmu” są filmiki instruktażowe jak to zmienić.
  5. To samo można zrobić przy pomocy worda microsoftu (otwierasz napisy w wordzie zmieniasz na kodowanie środkowoeuropejskie a następnie zapisujesz tylko musisz zmienić na kodowanie UTF-8 - bardzo ważne i działa)
  6. Możesz użyć programu do ściągania napisów ja osobiście używam NAPIprojekt, ale jest kilka innych które działają tak samo i ściągają napisy do twojej wersji filmu.
    Wracając do NapiProjekt ustawiasz program w ustawieniach na napisy w j.polskim - srt - UTF8 i jak napisy będą na napiprojekt to ściągnie ci już dobre napisy, jak nie znajdzie musisz użyć sposobu 4 lub 5 i zrobić to ręcznie.
  7. Oczywiście problem też może być z błędnego działania samego serwera Plex ale to już ostateczność, aby winić sam serwer.

Jeśli macie jakieś pytania piszcie śmiało na pewno postaram się pomóc. :wink: Jak podpowiedz się przydała to łapka w górę. Dzięki za uwagę.

Wtyczka OpenSubtitles do Plex działa nawet nawet i automatycznie ściąga “odpowiednie” napisy. Polecam dla leniwych :wink:

Polecam kombinację OpenSubtitles oraz SubZero.