Polskie napisy

Witam.

Po nowym update nie działają mi napisy. Może czegoś nie włączyłem?

ja wszystko włączyłem (a właściwie nieczego nie wyłączałem bo działał) i nie działa :frowning:

zrobilem downgrade do starszej wersji na ktorej działaly i teraz jest ok. cos powalili w tej nowej.

Dalej nie ma rozwiązania?

Plex 9 nie czyta mi żadnych napisów w formacie txt, muszę je konwertować do SRT co czasami jest uciążliwe…

Cześć,

Czy komuś z was udało się uruchomic film z polskimi napisami ??

Pozdrawiam,

c

Ma ktoś może rozwiązanie problemu z napisami?

Zgłoszone już jest do programistów Plex, ze jest taki problem i ma zostać rozwiązany w którejś aktualizacji. W której, to już inna broszka.

Narazie pozostaje korzystać z nowej wersji iNapi, która konwertuje już napisy do SRT. Nie rObi tego jeszcze najlepiej, ale robi.

Zerknijcie do tego tematu: http://forums.plexapp.com/index.php/topic/27250-plex-doesnt-see-and-doesnt-display-txt-subtitles/

Witam,

Nie wiem czy ktos spotkal sie z problemem braku polskich znakow w napisach.

Plex Media Server Version 0.9.7.3.317–d4217ec, ustawilem w preferencjach ‘Prefer subtitles in: Polski’ i nic.

Napisy sie wyswietlaja ale zarowno w przegladarce (Plex/Web) jak i na TV (Samsung TV ES8000) zamiast polski znakow mam krzaki.

Te same napisy wyswietlaja sie ok np w VLC jak i na TV (odtwarzanie bezposrednio z PenDrive’a)

Zapomnialem cos gdzies ustawic?

pozdr

Szymek

Witam,
Nie wiem czy ktos spotkal sie z problemem braku polskich znakow w napisach.

Plex Media Server Version 0.9.7.3.317--d4217ec, ustawilem w preferencjach 'Prefer subtitles in: Polski' i nic.
Napisy sie wyswietlaja ale zarowno w przegladarce (Plex/Web) jak i na TV (Samsung TV ES8000) zamiast polski znakow mam krzaki.

Te same napisy wyswietlaja sie ok np w VLC jak i na TV (odtwarzanie bezposrednio z PenDrive'a)

Zapomnialem cos gdzies ustawic?

pozdr

Szymek

Najprawdopodobniej chodzi o kodowanie znaków. Jeżeli używasz NapiProjekt do ściągania napisów, to sprawdź w opcjach kodowanie i spróbuj zaznaczyć 'utf-8', albo 'Środkowa Europa - Windows'.

Najprościej sprawdzić czy bedziedziałać, jeśli ściągniesz napisy, otwierasz w Notatniku -> Zapisz jako, w nowym oknie zmieniasz kodowanie (standarwode to ASCII) na UTF-8 i zapisujesz. Daj znać jak przetestujesz

To ja sprawdziłem. Napisy po przekonwertowaniu na kodowanie UTF-8 wyświetlają się poprawnie.

Dla konwersji polecam bezpłatny program gżegżółka

Mam wersje serwera 0.9.11.7 i napisy jakie pobieram z http://www.opensubtitles.org/plw formacie SRT działają ale bez polskich liter.

Serwer Plex uruchomiony na Ubuntu. 

Jak rozwiązać problem polskich znaków bo obecnie wszystkie subtitles są bez polskich znaków?

To jest nawet ciekawe... a jak otworzysz napisy w jakimś edytorze na Ubuntu (gedit, vim, nano...) to wyświetlają się poprawnie?

Czy jak otwierasz film np w VLC czy innym playerze i załadujesz napisy, to też się pokazują poprawnie?

Jeśli na któreś z nich odpowiedziałeś nie, to prawdopodobnie coś jest nie tak z ustawieniami Ubuntu lub ściągania (chociaż z tym drugim to w sumie nie ma bardzo sensu).

Natomiast jeśli wszystko działa, tylko nie w Plexie, to może będę mógł Ci pomóc z konfiguracją (albo ktoś inny z forum)

Czy u kogos nadal jest problem?

Mam najnowsza wersję Plexa i wczoraj napisy w *.txt przez przeglądarkę nie czytały polskich znaków.

I nie będzie plex na razie czytał PL napisów ja konwertuje je na stronie https://www.subtitle-converter.com w wtedy śmigają elegancko , co najlepsze jest także program xplay na tv LG i on czyta bez problemu napisy PL

Dziękuję.

Ja skorzystałem z programu subtitleEdit i zamieniłem plik TXT na SRT. Dzięki takiej operacji mam ogonki.

Swoja drogą czemu Plex ma w D, nasz piękny język.

Tutaj dużo pisałem o napisach http://forums.plex.tv/discussion/212692/napisy-w-plex-opis-jak-uruchamiac-jak-dodawac-napisy-do-filmu#latest
Nie jest to wina plex-a, plex dobrze wyświetla napisy, ale istotny jest fakt jak są kodowane napisy, powinny być w UTF-8 :slight_smile: U mnie śmigają i txt i srt. Jak mam problem z ogonkami to zmieniam kodowanie na UTF-8 i śmiga
Pozdrawiam

po update nie działają mi w ogóle polskie napisy. wszystko jest robione tak jak wczesniej, sa w katalogu, ta sama nazwa, są do wyboru na liscie napisów podczas odtwarzania i nic się nie wyświetla. PHT na qnap nas

Czy ktoś może jednoznacznie potwierdzić, że napisy txt są wspierane?
Bo tak jak pisze poprzednik, możliwość ich odtwarzania pojawia się i znika, w zależności od kolejnej wersji PMS. W ostatniej (1.13.8.5395) ponownie zniknęły, w poprzedniej były - jestem pewien, bo w połowie sezonu serialu, który oglądam, nagle PMS przestał rozpoznawać napisy w txt.
Na razie widzę, że wystarczy zmienić rozszerzenie (nie trzeba konwertować!) pliku na srt i wtedy jest rozpoznawany, ale skoro ewidentnie “zwykłe” txt (czyli microDVD w moim przypadku) jest spokojnie odczytywane i wyświetlane poprawnie, no to chyba nie powinno być problemu dla PMS z uwzględnieniem tego formatu jako dostępnego.

U mnie działają napisy txt od początku od kiedy używam PMS czyli ponad 2 lat. Nigdy nie miałem problemu z napisami czy txt czy srt. Działają na 100%.
Ja mam PMS na ubuntu a wersja PMS zawsze uaktualniona do najnowszej.

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.