Obraz się przycina przy materiale z wysokim bitrate

Witajcie
Od kilku lat korzystam z serwera PLEX postawionego na OpenMediaVault.
Klientem jest Samsung UE65JS9000. Połączony po WiFi, po Ethernet łączy się tylko na 100mbps.

Mam problem ze strumieniowaniem lokalnym przy materiałach 4K. Film się potrafi przycinać co kilkanaście sekund. Gdy podglądam na komputerze jak wygląda obciążenie pasma i procesora to w czasie zacinania się materiału - serwer wysyła paczki sięgające 160mbps, a potem kilka sekund nic nie wysyła. Czasem zadziała poprawnie, wtedy strumień jest mniej więcej równy w okolicach 70mbps. Załączam zrzut ekranu.
Czy można coś zmienić w ustawieniach serwera bądź plex by wysyłał równy strumień danych?

Jeżeli nie ma transkodowania to pierwsze, co przychodzi mi na myśl to właśnie przepustowość. Być może nie nadąża z przesyłaniem przy dużych plikach.

Podejrzewałem dyski. Wykonywałem różne testy i wszystko wygląda ok. Nawet kopiowanie plików pomiędzy dyskami, lub po sieci. Dla 10GB to kilka minut.
Nie dodałem wcześniej, że podczas transkodowania też czasem tak się dzieje, że zamiast płynnego strumienia robią się paczki, które nie mają szans zmieścić się paśmie uploadu.
A jeśli chodzi o samą przepustowość po sieci LAN. Wszędzie jest gigabit, telewizor wygląda że ma 100mbps, a po wifi sięga 200mbps.
Nie wiem, jak wygląda streaming po local u innych posiadaczy PMS. Może to ma związek jednak z samym linuxem?

Pochyliłbym się nad jakością połączenia WiFi. Poeksperymentuj może z punktem dostępu lepszej klasy. Wyeliminuj też rozwiązania typu mesh, PLC itp. jeżeli takowe występują po drodze.

Oglądanie filmów bez przerywania: https://technologiewdomu.pl/ogladanie-filmow-bez-przerywania-i-buforowania/

Dzięki za odpowiedzi. Ale z obrazka który załączyłem wynika, że problem leży w innym miejscu. Zamiast płynnego wysyłania, serwer wysyła wielkie paczki, z którymi mało co sobie może poradzić. Gdy strumień jest płynny to nic się nie zacina.

Cześć,

mam ten sam problem :frowning: serwer stoi na qnap - odtwarzanie na komórce czy laptopie idzie idealnie. Ale na TV Fire Stick’u zacina się i odtwarza “porcjami” wyświetla informację “niewystarczającą jakość połączenia do serwera”. Próbowałem, transkodowanie w tle ale niczego nie zmienia. Kodi postawione na Fire Stick nie ma najmniejszego problemu z odtwarzaniem tych samych plików.

Wygląda na to, że problem doraźnie rozwiązany, zamiast apki PLEX dla firesticka używam wtyczki PLEX do KODI. Chodzi rewelacyjnie, nie zacina się, dodatkowo funkcje KODI, których nie było w apce PLEX (pobieranie napisów, przesuwanie napisów).

Teves

Zazwyczaj chodzi format dzwieku na taki jaki obsługuje tv/hi-fi i będzie git.

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.