Na początku witam wszystkich i od razu przepraszam za chaotyczny wątek
Przymierzam się do wdrożenia plex w moim domu, dlatego pojawiły się pytania, na które mam nadzieję otrzymać od was odpowiedź.
Jak wygląda sprawa z pobieraniem polskich okładek oraz opisów filmów ? Z wątków na forum widzę, że to działa raz tak, raz tak.
Czy w wersji podstawowej mogę ograniczać dostęp do niektórych folderów np. na jednym TV zawsze będzie oglądać dziecko, więc chce żeby był tam widoczny tylko folder z bajkami. Natomiast na innym TV żeby było widoczne bajki + filmy. Czy jak tak chcę to zrobić to muszę wykupywać plex pass ?
Jak wygląda sprawa z odtwarzania filmów z dysków dedykowany do NAS oraz skonfigurowanych w RAID 1
Co do samego planu wdrożenia:
W wersji podstawowej chciałbym skonfigurować tak, że z plex korzystają na raz trzy TV oraz 1 Tablet. W wersji zaawansowanej 5 TV + 4 urządzenia mobilne.
Format plików: .avi z kopi DVD do filmów 4K (4K to tak z gwiazdką, bo na razie mam tylko dwa filmy, więcej jest w HD i UHD)
Połączenie po Ethernet 5e
Patrzyłem w pierwszej kolejności na NAS TS-253Be (możliwość dołożenia kat pci express z dyskami M2), ale jak zacząłem wchodzić głębiej to nie wiem, czy procek wytrzyma takie obciążenie(celeron) oraz cena od razu indzie w górę, bo jeszcze trzeba dokupić dyski (jak liczyłem w moim przypadku to min. 2x5 TR jeżeli chce to jeszcze wrzucić w RAID 1)
Drugie rozwiązanie to kupić komputer po leasingowy (z możliwością włożenia docelowo dysków talerzowych w RAID 1), tylko tutaj nie wiem jaki najlepiej procek oraz czy inwestować w jakąś kartę GPU np PNY Quadro P2000. Budżet myślę że serwer to tak maks 1500 bez dysków talerzowych, tylko dysk M2 na system.
Czy gdzieś jest WIKI Plex na którym mogę podejrzeć jakie procki oraz GPU są rekomendowane ?
Obszerny temat, polecam serwer - masz wtedy większe mozliwosci, czym lepszy procesor i podzespoły tym lepiej z transkodowaniem filmów. Z tego co wiem w NAS moze byc z tym problem.
Ja mam obecnie z tego co pamietam i5 4690K i spokojnie daje rade na 5 urządzeniach.
Zeby to dobrze smigało to musisz miec dyski:
1 SSD na system (ja mam 120GB)
2 SSD na miniaturki itp (jakies 500gb wystarczy - no zalezy ile masz tresci)
3 SSD lub duza ilosc ramu na transkodowanie w locie
4 dyski hdd na filmy itp
Jeśli chodzi o okładki, ja korzystam z tego co oferuje plex czyli themoviedb i thedvdb i większosc opisów jest po Polsku, zdaza sie ze pobierze sie po angielsku, wtedy ręcznie sobie edytuje opis i okładke.
Quadro p2000 polecają do transkodowania ale nie korzystałem z takich bajerów.
Możesz sobie ograniczyc - mozesz utworzyc podkonta i przypisać do nich albo biblioteki albo tresci oznaczone jakims oznaczeniem.
Podkonta mają swoje PIN-y - jesli na danym urządzeniu zalogujesz sie do danego podkonta to mozesz ustawic zeby zawsze logowalo do tego podkonta i masz gotowe.
Dodam jeszcze, że ja korzystam tylko z 1080p, 4K nie mam.
“Ścieżka, w której przechowywane są lokalne dane aplikacji”
Ustawiłem ścieżke dysku u mnie np: H:\
to jest wazne bo jesli wlaczysz generowanie miniatur itp to bedziesz to mial na osobnym dysku wszystko i nie zasmieci ci systemowego a i bedzie szybciej działać.
Ja mam system Windows 10 z uwagi na to ze lubie korzystac z pulpitu zdalnego.
Natomiast jesli chodzi o transkodowanie to zakładka Transkoder > Folder tymczasowy transkodera
Ogólnie nie ma żadnych problemow. Jak sie jakiś pojawi ręcznie sobie szukasz.
Możesz ale musisz to chyba zrobić na rożne konta email. Konta rodzinne sa w plexpass z tego co pamiętam.
Zadne dyski nie robią problemow. Wszystko to kwestia twojej konfiguracji i wyobraźni bym powiedział.
Polecam tylko server! Nas to rozwiązanie na chwile. 4K u mnie słabo testowałem ale obraz sie bardzo klatkuje. U mnie jednoczenie ogląda do 10 osób bez żadnego problemu. Więcej nie testowałem.