Plex Media Server

Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj.

Słuchajcie, mam parę pytań. Odtwarzam filmy za pomocą Plex Media Server na telewizorze LG 32LS5600 oraz na konsoli PS3. Ostatnio dorwałem film w formacie .mkv z napisami angielskimi i polskimi. W ustawieniach Plex > Media Serwer mam język polski dla napisów. I o ile PS3 nie ma problemu z wyświetleniem napisów, to TV już ich nie widzi. Nie pomogła tu aktualizacja firmware TV.

Druga sprawa to przymierzam się do zakupu PS4, więc za całkiem niedługo pozbędę się PS3. I tu zaczyna się problem, bo o ile słyszałem to PS4 nie wspiera DLNA. Więc zostaje mi kulawy TV, co nie jest jakoś pocieszające. Zastanawiam się teraz nad możliwościami. Pomijam ciągnięcie 10m kabla HDMI od kompa do TV. A więc czy w PS4 będzie przewidziana w najbliższej przyszłości aktualizacja udostępniająca DLNA i możliwość korzystania z serwerów multimedialnych takich jak Plex. Czy ewentualnie jakieś AppleTV. Nie chcę przepłacać i kupować starej ATV2, ale czy to prawda że jest możliwość uruchomienia Plexa na ATV3 bez jailbreake'a? Innych pomysłów na tą chwilę nie mam. Ktoś coś wie na ten temat?

Ja używam małego android playera (Justop). Ma wifi i pilota jak ATV. Kupiłem na niego aplikację Plexa i teraz oglądamy wszystko na moim starym tv (bez funkcji smart). Najtańszy kupisz już za mniej nisz 100zł. Możesz zainwestować też w ROKU. Słyszałem wiele dobrego o tej platformie, i jest ciągle tańsza od ATV. Jeśli masz Raspberry Pi, możesz na niego wrzucić RasPlex i też będzie śmigać, tyle że nie ma wifi i jest wolniejszy od konkurentów.

Witam,

mam pytanie a propos servera a dokładnie źródła z którego pobiera filmy. Chciałem postawić go na moim NAS Qnap ts-219P II ale niestety tam jest procesor ARM czego skutkiem jest brak możliwości odtwarzania plików mkv. Dla mnie najwygodniej jest trzymać pliki na NAS bo mam tam spore dyski a media server stoi na macmini. Niestety system nie montuje dysków sieciowych automatycznie, czy Plex Server ma na to jakiś sposób?

Niestety system nie montuje dysków sieciowych automatycznie, czy Plex Server ma na to jakiś sposób?

A może jednak jest jakiś sposób na zamontowanie tego dysku sieciowego? Może jakiś skrypt, albo program? Z MAC-a jestem noga, więc niestety nie będę mógł pomóc...

Możesz też spróbować użyć formatu smb:/// przy dodawaniu źródła - zamiast podawać ścieżkę do dysku sieciowego.

jeśli "smb" nie działa, spróbuj "afp"

Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj.

Słuchajcie, mam parę pytań. Odtwarzam filmy za pomocą Plex Media Server na telewizorze LG 32LS5600 oraz na konsoli PS3. Ostatnio dorwałem film w formacie .mkv z napisami angielskimi i polskimi. W ustawieniach Plex > Media Serwer mam język polski dla napisów. I o ile PS3 nie ma problemu z wyświetleniem napisów, to TV już ich nie widzi. Nie pomogła tu aktualizacja firmware TV.

Druga sprawa to przymierzam się do zakupu PS4, więc za całkiem niedługo pozbędę się PS3. I tu zaczyna się problem, bo o ile słyszałem to PS4 nie wspiera DLNA. Więc zostaje mi kulawy TV, co nie jest jakoś pocieszające. Zastanawiam się teraz nad możliwościami. Pomijam ciągnięcie 10m kabla HDMI od kompa do TV. A więc czy w PS4 będzie przewidziana w najbliższej przyszłości aktualizacja udostępniająca DLNA i możliwość korzystania z serwerów multimedialnych takich jak Plex. Czy ewentualnie jakieś AppleTV. Nie chcę przepłacać i kupować starej ATV2, ale czy to prawda że jest możliwość uruchomienia Plexa na ATV3 bez jailbreake'a? Innych pomysłów na tą chwilę nie mam. Ktoś coś wie na ten temat?

Napisy muszą być odrębnie w formacie *.srt zapisane jako UTF8. Takie napisy telewizor widzi bez problemu/

Mam problem, Plex nie widzi i przez to nie łączy sie z odtwarzaczami zewnętrznymi po DLNA, inne aplikacje nie mają tego problemu, widzą telewizor i mój wzmacniacz Hegel. Zapłaciłem za aplikacje i nie mogę z niej korzytac. Proszę o pomoc.

To chyba ma działać w drugą stronę. Plex działą jako serwer DLNA (Ustawienia -> DLNA) i na swoim telewizorze możesz odtworzyć coś z Plex-a, ale w Plexie nie zobaczysz innych urządzeń DLNA w sieci

Na plex jest oznaczenie przekaż na urządzenie jest to piktogram w kształcie telewizora podobnie jak w programie BubbleUpnp gdzie po naciśnięciu piktogramu pokazuje się mój telewizor LG oraz mój wzmacniacz Hegel I po wyborze przekazuję z chmury dźwięk lub obraz za pomocą programu. Mój plex po naciśnięciu piktogramu pokazuje że nie znalazł żadnych urządzeń i proponuję mi zainstalować głośnik inteligentny sanos którego nie posiadam.

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.